2 Οκτωβρίου 2025

Η ιστορία του μελομακάρονου και του κουραμπιέ – Από τη Μικρασία στα ελληνικά τραπέζια

Τελευταία Άρθρα

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παραδοσιακοί γλυκίσματα των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών τραπεζιών στην Ελλάδα. Τα γλυκίσματα αυτά δεν είναι καταγωγής Ελλάδας, αλλά ήρθαν από την Μικρά Ασία με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Παρόλα αυτά, τα έχουμε αγκαλιάσει και έχουν γίνει μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Το όνομα “κουραμπιές” προέρχεται από την λέξη “Qurabiya” στα αζέρικα και “Kurabiye” στα τουρκικά, που σημαίνει μπισκότο. Οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία δημιούργησαν τη Νέα Καρβάλη στον Νομό Καβάλας το 1924 και μετέφεραν μαζί τους την παραδοσιακή συνταγή των κουραμπιέδων. Έτσι, οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Η λέξη “μακαρόνι” προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη “μακαρωνία”, που αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό. Αυτό το γλύκισμα παρουσιάστηκε μετά την κηδεία και είχε το σχήμα του σημερινού μελομακάρονου. Αργότερα, όταν το μακαρόνι περιλούστηκε με σιρόπι μέλι, ονομάστηκε “μελομακάρονο” και έγινε γνωστό ως το γλύκισμα του Δωδεκαήμερου. Πρωτίστως οι Μικρασιάτες Έλληνες το ονόμαζαν “φοινίκια”. Οι Λατίνοι και οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν την λέξη “μακαρωνία” ως “maccarone”, που σήμερα αναφέρεται στα σπαγγέτι. Στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάζεται “macaroon”, που είναι παρόμοιο με το μελομακάρονο.

Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο τα κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα διακοσμούν τα κρησφύγετα μας και μας ταξιδεύουν στην ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων. Παρά την προέλευση τους, έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική παράδοση και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών μας παραδόσεων.

*Με πληροφορίες από την Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών.