Η ιταλική κουζίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Ιταλίας, αλλά πόσο παραδοσιακή είναι πραγματικά; Μπορεί να μιλάμε για μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ που κρύβεται πίσω από την ετικέτα “αυθεντική ιταλική κουζίνα” και την παγκόσμια δημοφιλία της. Ο ιστορικός Αλμπέρτο Γκράντι αμφισβητεί την παράδοση της ιταλικής κουζίνας και την αναφέρει ως αποτέλεσμα εξαιρετικού μάρκετινγκ.
Είναι γνωστό ότι η Ιταλία προσπαθεί να αναγνωρίσει την εθνική της κουζίνα ως άυλη παγκόσμια κληρονομιά από την Unesco. Μιας και μιλάμε για μεγάλη απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο, για πρώτη φορά η διάσημη cucina italiana θα φθάσει κυριολεκτικά μέχρι το διάστημα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αποστολής Axiom 3 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS, θα σερβιριστούν έτοιμα ζυμαρικά στους αστροναύτες. Αυτή η πρωτοβουλία, γνωστή και ως πρόγραμμα Italian Space Food, είναι υπό την ηγεσία του ιταλού υπουργού Γεωργίας Φρανσέσκο Λολομπρίτζιτα.
Ο ιστορικός Αλμπέρτο Γκράντι, όμως, υποστηρίζει ότι η ιταλική κουζίνα δεν είναι τόσο παραδοσιακή, όσο θέλουν να πιστεύουμε. Μιλώντας για τη μεγάλη επιρροή του μάρκετινγκ, ο Γκράντι αναρωτιέται αν όλες αυτές οι εκδηλώσεις, όπως η “Παγκόσμια Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας”, πραγματικά εξυπηρετούν την παραδοσιακή τέχνη της μαγειρικής. Για τον Γκράντι, αυτές οι εκστρατείες είναι απλά διαφημιστικές καμπάνιες και δεν αποτελούν ειδικότητα μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Ο Αλμπέρτο Γκράντι υποστηρίζει ότι η ιταλική κουζίνα είναι αποτέλεσμα συνδυασμών, μιμήσεων και δανείων από άλλες κουζίνες. Οι περισσότεροι Ιταλοί μάθανε να μαγειρεύουν ως μετανάστες σε άλλες χώρες όπου εργάζονταν, και όχι στην Ιταλία. Σύμφωνα με τον ιστορικό, πολλά από τα πιάτα που θεωρούμε 100% ιταλικά προϊόντα είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα της εξέλιξης και της εκσυγχρονισμού της κουζίνας.
Ακόμη, ο Αλμπέρτο Γκράντι αμφισβητεί την αυθεντικότητα της ιταλικής κουζίνας και αναφέρει παραδείγματα όπως η πίτσα, που σύμφωνα με αυτόν, οι περισσότεροι Ιταλοί την έμαθαν μόλις τη δεκαετία του 1950. Η καρμπονάρα είναι αρχικά αμερικανικό πιάτο, ενώ το τιραμισού και το πανετόνε είναι σχετικά νέα δημιουργήματα. Η πασίγνωστη παρμεζάνα παράγεται στην πραγματικότητα στην Αμερική. Όπως αναφέρει ο Γκράντι, η ιταλική κουζίνα είναι ένα υβρίδιο πολιτισμών, που έχει δεχθεί επιρροές από πολλές κουζίνες του κόσμου.
Παρά τις αμφιβολίες του Αλμπέρτο Γκράντι, τα έτοιμα ζυμαρικά που θα σερβιριστούν στους αστροναύτες του ISS κατά τη διάρκεια της αποστολής Axiom 3 μπορεί να αποτελέσουν ένα βήμα προς την αναγνώριση της ιταλικής κουζίνας ως πολιτιστική κληρονομιά από την Unesco. Μένει να δούμε εάν αυτή η πρωτοβουλία θα φέρει πραγματική αλλαγή ή απλά θα συμβάλει στη διατήρηση της παγκόσμιας δημοφιλίας της ιταλικής κουζίνας.