μου στη συνέχεια:
Η διατροφική φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών αρχίζουν από πολύ μικρή ηλικία. Γεννιόμαστε με έμφυτη προτίμηση για τη γλυκιά γεύση, αλλά αυτή η προτίμηση πρέπει να εκπαιδευθεί και να περιοριστεί.
Οι επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών αναφέρονται στα παιδιά άνω των 2 ετών. Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν και τη φυσική σάκχαρη (φρουκτόζη) σε υγρή μορφή, όπως φυσικοί χυμοί. Εάν η κατανάλωση γίνεται μεταξύ του 1ου και του 3ου έτους, η ποσότητα ζάχαρης πρέπει να περιοριστεί στα 120 ml την ημέρα. Για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η ποσότητα αυξάνεται σε 120-180 ml ημερησίως, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά, η μέγιστη ποσότητα είναι 240 ml ημερησίως.
Αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, προλαμβάνουμε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι τερηδόνες και οι γαστρεντερολογικές διαταραχές. Οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη είναι “άδειες” θερμίδες και δεν παρέχουν θρεπτική αξία. Συνήθως, ικανοποιούν την ανάγκη για ενέργεια, χωρίς να προσφέρουν πραγματική διατροφή. Αυτό οδηγεί στην αντικατάσταση άλλων θρεπτικών πηγών τροφίμων.
Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να γίνει εθιστική. Όσο πιο συχνά την καταναλώνουμε, τόσο πιο συχνά την αποζητάμε. Αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να αλλάξει με σταδιακό τρόπο. Ενθαρρύνουμε τις “καθαρές” μέρες, δηλαδή ημέρες χωρίς κανένα γλυκό, ούτε καν σε μικρή ποσότητα, για να αλλάξει σιγά-σιγά η ρουτίνα του οργανισμού μας.
Είναι σημαντικό να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Αυτές μας δίνουν πληροφορίες για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml. Μας παρέχουν επίσης πληροφορίες για την ποιότητα των τροφίμων. Πρέπει να προσέχουμε αν τα τρόφιμα έχουν προστεθεί επιπρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, όπως σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζης, σουκρόζης, μαλτόζης, φρουκτόζης ή σιρόπι φρουκτόζης, νέκταρ ή μέλι. Αυτές οι πηγές “κρυμμένης” ζάχαρης επηρεάζουν τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα. Τα τρόφιμα που αναγράφουν “χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα” περιέχουν λιγότερα από 5 γραμμάρια σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια (αν είναι στερεό) ή 2,5 γραμμάρια σάκχαρα ανά 100 ml (αν είναι υγρό). “Χωρίς σάκχαρα” σημαίνει ότι δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 γραμμάρια σάκχαρα ή αλλιώς υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml. “Χωρίς προσθήκη σάκχαρας” σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί καμία επιπλέον γλυκαντική ουσία. Παρόλα αυτά, το ίδιο το προϊόν μπορεί να περιέχει φυσική ζάχαρη από φρούτα ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ορισμένα τρόφιμα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτά περιλαμβάνουν δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, εμπορικούς χυμούς και κομπόστες, σουσαμένια κουλούρια, συνοδευτικές σάλτσες (ντοματοχυμός, κέτσαπ, μπαλσάμικο). Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με επιδόρπια γιαουρτιού και μπάρες δημητριακών, τα οποία είναι συχνά δημοφιλή με τα παιδιά. Τέλος, κάθε τρόφιμο σε κονσέρβα μπορεί να περιέχει κρυμμένη ζάχαρη.
Για αυτόν τον λόγο, χρειάζεται προσοχή και κατανόηση. Πρέπει να καθορίσουμε συμφωνίες με τα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίζουν πόσο συχνά μπορούν να ζητήσουν ή να απολαύσουν γλυκούς μεζέδες.