Τα τελευταία 20 χρόνια η πανδημία του AIDS έχει αντιμετωπιστεί με ανάμεικτα αποτελέσματα, αλλά οι πρόσφατες προόδοι δείχνουν ότι υπάρχει λόγος για αισιοδοξία. Σύμφωνα με την UNAIDS, η πανδημία μπορεί να τερματιστεί εάν ληφθούν κατάλληλες πολιτικές, επιστημονικές εκστρατείες και οικονομικές επενδύσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 76,4% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία και το 71% έχει επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου, εξασφαλίζοντας μια μακρά και υγιή ζωή. Παρόλα αυτά, περίπου 630.000 άνθρωποι πέθαναν από νοσήματα που σχετίζονται με το AIDS το 2022.
Στην Ελλάδα, η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου AIDS παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Το 2022, το 52,5% των νέων διαγνώσεων είχε χαμηλό αριθμό κυττάρων CD4 και το 33,4% είχε προχωρημένη νόσο AIDS. Οι υψηλότερες ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης παρατηρήθηκαν σε γυναίκες, άτομα με ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και άτομα αλλοδαπής εθνικότητας.
Παρά την πρόκληση αυτής της καθυστερημένης διάγνωσης, υπάρχουν και θετικά νέα. Το 48,1% των νέων διαγνώσεων του 2022 ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών και το 70,1% άρχισε την αγωγή μέσα σε 90 ημέρες. Ωστόσο, το πρώτο 10μηνο του 2023 δείχνει αύξηση των διαγνώσεων HIV σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Παράλληλα, σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα φέτος. Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου HIV και η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και παραπεμπτικών ιικού φορτίου, καθώς και η πρόσφατη έκδοση κανονισμού για την παροχή PrEP στην Ελλάδα, αναδεικνύουν την προσπάθεια που γίνεται στον τομέα αυτό.
Παρότι υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, η καταπολέμηση του AIDS συνεχίζεται με ελπίδα και σθένος. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προωθούμε την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και την πρόληψη, ώστε να εξασφαλίσουμε έναν κόσμο χωρίς AIDS.