2 Οκτωβρίου 2025

Η κουλτούρα των αγρίων χόρτων αναβιώνει με το άγγιγμα του μανάβη της καρδιάς μας

Τελευταία Άρθρα

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι δεδομένο πως ο χειμώνας μας φέρνει καινούργιες γεύσεις και επιλογές στο τραπέζι μας. Μας προσφέρει ανεξερεύνητα κομμάτια γης γεμάτα σταμναγκάθια και ασκολύμπρους, ταραξάκους και βρούβες, παπούλες και κρητικό χόρτο αγκιναράκια και καβουράκια. Αυτά τα καλλιεργήματα ξεπετάγονται στο τέλος του Νοέμβρη και συνεχίζουν μέχρι τον Φλεβάρη. Όμως, το κυρίαρχο σύμπαν των χόρτων αποκαλύπτεται κατά κύριο λόγο την άνοιξη: τα διάφορα χόρτα του βουνού που μπορεί να μαζευτούν από κοινού, ο άγριος μάραθος, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στις πίτες, η στίφνα, που γίνεται απόλαυση στην περιοχή της Θήβας και της Στερεάς Ελλάδας. Ώσπου έρχονται τα φύλλα και τα άνθη του άγριου σκόρδου, οι μολόχες και η οξαλίδα που παραμένει οξυκόρυφη ακόμα και το καλοκαίρι, οι άγριες ζοχοί που σπάνια καλλιεργούνται, οι οβριές και τα σπαράγγια, οι τσουκνίδες και οι παπαρούνες, και τέλος τα βλίτα που μπορεί ακόμα και να βρεθούν σε άγρια κατάσταση αλλά συνήθως καλλιεργούνται λόγω της μεγάλης τους δημοφιλίας.

Τα χόρτα αντιμετωπίζουν μεγάλη πρόκληση σήμερα, καθώς μερικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καθώς δεν χρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά, ενώ ελάχιστοι ασχολούνται με τη συγκομιδή τους λόγω της απαιτούμενης καθαριότητας που επιβάλλεται. Ακόμη και τα παραδοσιακά γλυκά ραδίκια, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τη δεκαετία του ’90, απειλούνται με εξαφάνιση. Το μόνο χόρτο που συνεχίζει να καλλιεργείται και να διατηρεί σταθερή παρουσία είναι το σπανάκι και το σταμναγκάθι, που απολαμβάνουν άκρα δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Η λύση για να ανακτήσουμε τις αξίες αυτών των χόρτων είναι να βρούμε έναν μανάβη που μπορούμε να εμπιστευτούμε και θα μας καθοδηγήσει πώς να ενσωματώσουμε αυτά τα πολύτιμα χόρτα στην κουζίνα μας.

Εάν βρούμε τον μανάβη που μπορεί να μας εντοπίσει αυτήν την παράδοση, θα μας δείξει όλη την ευλογία των ανεξερεύνητων αυτών γεύσεων και θα μας μάθει να ανακαλύψουμε τον θησαυρό των αγρίων χόρτων. Έτσι, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ποικιλία και την πλούσια προσφορά αυτής της φύσης, επαναφέροντας τη δόξα των ξεχασμένων αυτών χορτοφαγικών θησαυρών στην καθημερινή μας ζωή.