2 Οκτωβρίου 2025

Η μάχη με τον εθισμό στο τυρί: Η ιστορία μιας φοιτήτριας που αποφάσισε να ανατρέψει τα πάντα”

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Adela Cojab, μια ανερχόμενη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Μανχάταν, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον εθισμό της στο τυρί με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. Όπως αποκάλυψε σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο εθισμός της στα γαλακτοκομικά είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε πλέον να τον αγνοήσει.

Η ιστορία της Cojab ξεκίνησε την άνοιξη του 2018, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αρχικά, ξεκίνησε να καταναλώνει μικρές ποσότητες τυριού, αλλά σταδιακά η επιθυμία της αυξήθηκε και έγινε ακόρεστη. Μεγάλες ποσότητες τυριού και αλμυρά πατατάκια παρμεζάνας ήταν πλέον το καθημερινό της φαγητό. Η ελκτική τιμή των λαχταριστών κομματιών τυριού την έπειθε ότι ήταν η οικονομικότερη λύση από το να αγοράζει ακριβές σαλάτες.

Ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington, Dr. Neal Barnard, εξήγησε ότι η Cojab δεν είναι η μόνη που εθίζεται στο τυρί, καθώς το υψηλό λίπος και αλάτι, καθώς και η καζεΐνη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί – μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Σύμφωνα με τον κ. Barnard: “Το τυρί περιέχει χημικές ουσίες που προσκολλώνται στους υποδοχείς του εγκεφάλου που προσκολλούνται και στη φαιντανύλη ή άλλες ουσίες. Οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ελαφρώς εθισμένοι”.

Η ίδια η Cojab, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτήν την πληροφορία και να ανατρέψει τα πάντα. Αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και ευεξίας στο Hilton Head Health στη Νότια Καρολίνα. Αυτό το καταφύγιο ευεξίας, που διήρκεσε δύο εβδομάδες, βοήθησε την Cojab να αναζωογονηθεί και να απαλλαγεί από τον εθισμό στο τυρί, δίνοντάς της τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να κάνει μια νέα αρχή.

“Αν και ήταν μια δύσκολη περιπέτεια, μπορώ τώρα να πω ότι ήταν η σωτηρία μου”, δήλωσε η Cojab. “Είμαι ευγνώμον για την υποστήριξη που έλαβα από τους ειδικούς και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Έχω αποκτήσει τη δύναμη να αντιμετωπίσω τον εθισμό μου και να αλλάξω την ζωή μου”.

Η Cojab αποτελεί παράδειγμα για όλους εμάς, ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να γίνει πρόκληση και κίνητρο για αλλαγή. Ο εθισμός στο τυρί είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε και να το θεωρούμε ασήμαντο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του εθισμού και να ζητήσουμε βοήθεια όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η ιστορία της Adela Cojab μάς υπενθυμίζει ότι υπάρχει πάντα ελπίδα για αλλαγή και αντιμετώπιση των προκλήσεων.