2 Οκτωβρίου 2025

Η Μαγεία των Γλυκοπατάτων: Νόστιμες Συνταγές που θα Λατρέψετε!

Τελευταία Άρθρα

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα υπέροχο συστατικό που έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως με τη φυσική τους γλυκύτητα και την ιδιαίτερη γεύση τους. Μπορούν να φωτίσουν τόσο αλμυρά όσο και γλυκά πιάτα και έχουν κατακτήσει θέση στη γαστρονομία. Είναι γεμάτες βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και φυτικές ίνες που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά πέρα από τη διατροφική τους αξία, οι γλυκοπατάτες μπορούν να είναι το ιδανικό συστατικό για πολλές συνταγές, από ορεκτικά μέχρι κυρίως πιάτα και επιδόρπια.

Εάν θέλετε να αναδείξετε τη γεύση των γλυκοπατάτων, μια εξαιρετική μέθοδος είναι να τις ψήσετε στο φούρνο. Το ψήσιμο ενισχύει τη φυσική τους γλυκύτητα και δημιουργεί μια υπέροχη γεύση. Ο διάσημος σεφ Γρηγόρης Μπονιάκος προτείνει να προσθέσετε ελληνικό καφέ στις ψητές γλυκοπατάτες για μια ατυπη αλλά γευστικά ενισχυτική προσθήκη. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και διάφορα βότανα για να δώσετε μια διαφορετική γεύση.

Ο κόσμος της γαστρονομίας προσφέρει αμέτρητες επιλογές για να απολαύσετε τις γλυκοπατάτες. Από σούπες και σαλάτες μέχρι κυρίως πιάτα και επιδόρπια, οι γλυκοπατάτες μπορούν να αποτελέσουν το πιο σημαντικό συστατικό σε οποιοδήποτε πιάτο. Ακολουθούν 5 εύκολες συνταγές με γλυκοπατάτες που θα ενθουσιάσουν τον ουρανίσκο σας:

1. Ψητές γλυκοπατάτες
Υλικά:
– 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
– Ελαιόλαδο
– Αλάτι
– Πιπέρι
– Αγαπημένα μπαχαρικά (π.χ., πάπρικα, κύμινο, κανέλα)

Εκτέλεση:
– Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C
– Κόβετε τις γλυκοπατάτες σε φέτες ή κυβάκια
– Ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα μπαχαρικά σας

2. Πουρές γλυκοπατάτας
Υλικά:
– 4 γλυκοπατάτες
– 2 κουτ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
– 1/4 φλιτζάνι γάλα
– Αλάτι και πιπέρι
– Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
– Βράστε τις γλυκοπατάτες μέχρι να μαλακώσουν
– Στραγγίστε και πολτοποιήστε σε πουρέ
– Προσθέστε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τρίψτε μια πρέζα μοσχοκάρυδο
– Ανακατέψτε μέχρι να γίνει απαλός και κρεμώδης

3. Σαλάτα γλυκοπατάτας
Υλικά:
– 3 μεσαίες γλυκοπατάτες, κομμένες σε κυβάκια
– 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη
– 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
– 1 κ.γλυκού μέλι ή σιρόπι αγαύης (για vegan εκδοχή)
– Χυμός από 1 λάιμ
– Ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
– Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
– Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήνετε τα κυβάκια γλυκοπατάτας μέχρι να είναι τραγανά και χρυσαφένια, περίπου 20-25 λεπτά
– Ετοιμάστε τη σάλτσα σαλάτας με το μέλι, τον χυμό λάιμ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ
– Προσθέστε τις ψητές γλυκοπατάτες, την κόκκινη πιπεριά και το κρεμμύδι στο μπολ με τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά
– Γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό πριν σερβίρετε

4. Γλυκοπατάτες Φούρνου με Γιαούρτι και Σάλτσα Κόλιανδρου
Υλικά:
– 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
– Ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
– Φυσικό γιαούρτι ή vegan εναλλακτική
– Κόλιανδρος λεπτοκομμένος
– Σκόρδο και λάιμ για τη σάλτσα

Εκτέλεση:
– Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C
– Τρυπήστε τις γλυκοπατάτες με ένα πιρούνι και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
– Ψήστε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
– Σερβίρετε με γιαούρτι, φρέσκο κόλιανδρο και μια σάλτσα από λάιμ και λεπτοκομμένο σκόρδο

5. Τηγανίτες Γλυκοπατάτας
Υλικά:
– 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, τριμμένη
– 2 αυγά (ή εναλλακτική vegan)
– 1/4 κούπας αλεύρι (οποιουδήποτε είδους προτιμάτε)
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– Αλάτι και πιπέρι
– Ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
– Ανακατέψτε την τριμμένη γλυκοπατάτα με τα αυγά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι
– Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά
– Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα, προσθέστε το μίγμα της γλυκοπατάτας στο τηγάνι για να δημιουργήσετε τηγανίτες
– Τηγανίστε κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά ή μέχρι να είναι χρυσαφένιες και τραγανές
– Σερβίρετε ζεστές με το αγαπημένο σας συνοδευτικό όπως γιαούρτι, σιρόπι ή φρέσκα φρούτα

Αυτές οι συνταγές μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Η γλυκοπατάτα είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να δημιουργήσει πολλές νόστιμες συνταγές γεμάτες θρεπτικές ουσίες και γεύση. Απολαύστε την ποικιλία των γεύσεων που προσφέρει και προσθέστε τις γλυκοπατάτες στην κουζίνα σας!