Η ηχορύπανση αποτελεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Ο ήχος, που αποτελεί μία μορφή ζωής και ενέργειας, είναι παράλληλα και η αιτία για τη δημιουργία πολλών επιβλαβών θορύβων που περιβάλλουν την καθημερινή μας ζωή. Από την κίνηση των οχημάτων μέχρι τον θόρυβο των κατασκευών και των οικισμών, η ηχορύπανση δεν αποτελεί απλά ενόχληση αλλά απειλεί και την υγεία μας, μειώνοντας την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής μας.
Ωστόσο, η ηχορύπανση δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα εύκολα, και για αυτό την αγνοούμε ως πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία μας, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ποια είναι η επίδραση του θορύβου στο σώμα μας;
Όταν ο θόρυβος εισέρχεται στο σώμα μας μέσω των αυτιών μας, αναμεταδίδεται στο κέντρο ανίχνευσης του στρες στον εγκέφαλό μας. Η αμυγδαλή, μία περιοχή του εγκεφάλου μας, πυροδοτεί ένα κατρακύλα αντιδράσεων στο σώμα. Το ενδοκρινικό σύστημα μας μπορεί να παράγει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης και άλλων χημικών ουσιών που σχετίζονται με το στρες, ενώ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να υπερδραστηριοποιηθεί, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση. Μια μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σουηδίας έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα θορύβου αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και τον κίνδυνο υπέρτασης. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τον θόρυβο με καρδιακές παθήσεις, όπως αρρυθμίες και καρδιακά επεισόδια.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπολογίζει ότι κάθε χρόνο περίπου 48.000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας και 12.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται στον περιβαλλοντικό θόρυβο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ο θόρυβος είναι συνδεδεμένος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με την ηχορύπανση περιλαμβάνουν προβλήματα ψυχικής υγείας και νόησης, όπως άγχος, κατάθλιψη, άνοια, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα και μαθησιακές δυσκολίες στην παιδική ηλικία.
Έως πόσα ντεσιμπέλ μπορεί να μας βλάψουν;
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Environmental Research and Public Health» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το βέλτιστο περιβάλλον ήχου για προσωπικές υποθέσεις, ταξίδια και την παραμονή στο σπίτι, είναι περίπου 50, 55-70 και 45 ντεσιμπέλ, αντίστοιχα.
Επομένως, είναι σημαντικό να γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με την ηχορύπανση και την επίδρασή της στην υγεία μας. Μόνο με ενεργή δράση και λήψη μέτρων μπορούμε να μειώσουμε αυτή την απειλή και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.