3 Οκτωβρίου 2025

Η πατάτα: Μια εκ περουβιανής κληρονομιάς που επαναστατεί τη διατροφή μας

Τελευταία Άρθρα

Συρρίκνωση του ψηλότερου βουνού της Γαλλίας

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το Mont Blanc, το ψηλότερο βουνό της Γαλλίας, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το ύψος της κορυφής του Mont Blanc με

Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη, αλλά έχει γίνει μια καθημ

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η πατάτα και ειδικότερα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν ένα από τα βασικά τρόφιμα που τρέφουν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Αρχικά καταγόταν από τη Νότια Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Ανακαλύψεων περίπου στον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα, η πατάτα έγινε γνωστή μετά την Επανάσταση, καθώς εισήχθη από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν από τους Ευρωπαίους και χρησιμοποιούσαν διάφορα ονόματα για αυτήν. Σε ορισμένες περιοχές, αποτελούσε ακόμα και σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Οι γεωργοί στην Ευρώπη ανακάλυψαν γρήγορα την ευκολία καλλιέργειας της πατάτας και την υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τα σιτηρά και τη βρώμη. Για τον λόγο αυτό, η πατάτα κυριαρχούσε στη διατροφή των Ιρλανδών προς το τέλος του 18ου αιώνα, αντικαθιστώντας πολύ μεγάλο μέρος των παραδοσιακών καλλιεργειών. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλία και γειτονικές χώρες, χάρη στην προώθηση του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ο οποίος και αναδείχθηκε ως ένας από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Οι Ρώσοι, αφετέρου, αρχίκα ονόμαζαν τις πατάτες “μήλα του διαβόλου” εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από τη γη, όμως γρήγορα ανακάλυψαν τη χρησιμότητά τους και ξεκίνησαν να τις καλλιεργούν για να παράγουν βότκα. Στην Ελλάδα, η πατάτα έγινε γνωστή μετά την Επανάσταση με την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια. Όντας εξοικειωμένος με τη γεύση και την αξία της πατάτας από τα ταξίδια του στην Ευρώπη, ο Καποδίστριας προσπάθησε να προωθήσει την καλλιέργειά της στην Ελλάδα. Αρχικά, συνάντησε αντίσταση από τους χωρικούς, οι οποίοι πέταξαν τις πατάτες στα σκουπίδια. Για να τους πείσει, ο Καποδίστριας αντέγραψε την προσέγγιση του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας και του Παρμαντιέ της Γαλλίας και περιέθαλψε τις πατάτες σε έναν ειδικά περιφραγμένο χώρο. Μέσα σε μία εβδομάδα, οι πατάτες εξαφανίστηκαν και οι χωρικοί άρχισαν να εκτιμούν τα οφέλη τους. Έτσι, η πατάτα κατέκτησε τη θέση της στην ελληνική διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο φορέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά στην Αμβέρσα πουλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1567. Έτσι, η πατάτα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αγροτών και μετά από πολλές ευκολίες στην καλλιέργειά της, έγινε ένα απαραίτητο συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, η πατάτα επαναστατεί την κοινή γνώση μας για τη διατροφή, καθώς αποδεικνύεται ότι η εισαγωγή νέων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία και τον τρόπο ζωής μας.