Το σπανάκι, γνωστό και με την επιστημονική του ονομασία Spinacea Olarecea, είναι ένα λαχανικό που δεν αξίζει μόνο για τη νοστιμιά του, αλλά και για την υψηλή θρεπτική του αξία. Η ανθρωπότητα έχει χρόνια ιστορία με αυτό το φυτό, πιστεύοντας ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Περσία και στις γύρω περιοχές. Φαίνεται πως οι Αραβες έμποροι το εισήγαγαν στην Ινδία και στη συνέχεια φτάνει στην Κίνα, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο με το 92% της παγκόσμιας παραγωγής, περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι. Το ακολουθεί η Ελλάδα, βρίσκοντας με 37.000 τόνους στη 20η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 51η με 500 τόνους. Στην Ευρώπη, το σπανάκι εισήχθη πρώτα στη Σικελία από τους Σαρακηνούς (Αραβομουσουλμάνους) τον 9ο αιώνα και μέχρι τον 15ο αιώνα κατάκτησε τη Δυτική Ευρώπη.
Το σπανάκι έγινε απαραίτητο φαγητό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εξαιτίας της αντοχής του σε ψυχρά κλίματα και της δυνατότητας συγκομιδής του στις αρχές της άνοιξης, όταν τα άλλα λαχανικά ήταν σπάνια. Η φήμη του ανέβηκε ακόμα περισσότερο όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων έγινε βασίλισσα της Γαλλίας το 1547. Η Αικατερίνη, που καταγόταν από τη Φλωρεντία, ενέταξε το σπανάκι στο καθημερινό της διαιτολόγιο και εντάχθηκε έτσι στα πιάτα “Φλωρεντινά”. Μάλιστα, γνωστά πιάτα με σπανάκι, όπως η αγαπημένη μας σπανακόπιτα, παραπέμπουν ακόμα στην Φλωρεντίνα καταγωγή τους.
Ένας ακόμη λόγος που το σπανάκι έχει γίνει τόσο δημοφιλές είναι η εμφάνιση του Ποπάι, του ήρωα των κόμικς που τρώει με πάθος σπανάκι για να αποκτήσει υπεράνθρωπες ιδιότητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση του σπανακιού αυξήθηκε δραματικά μετά την εμφάνιση του Ποπάι, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να του ανεγείρουν ακόμα και άγαλμα στο Κρίστι Σίτι, μια πόλη του Τέξας που ζει κυρίως από την παραγωγή και εμπορία σπανακιού.
Το σπανάκι έχει αποδειχθεί πως προσφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες Α και C, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη βελτίωση της πέψης και στην προστασία των ματιών. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ, μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη μνήμη και την πνευματική οξυφορία.
Έτσι λοιπόν, φαίνεται πως το σπανάκι δικαίως έχει κερδίσει τη θέση του στην καρδιά της κουζίνας μας και στην καθημερινή μας διατροφή. Ας το ενσωματώσουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας για να απολαμβάνουμε τη νοστιμιά του και να επωφελούμαστε από τα οφέλη του για την υγεία μας. Αξίζει να το συμπεριλάβουμε στην ποικιλία της διατροφής μας, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.