12 Μαρτίου 2025

Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά και τους εφήβους – Τρόφιμα που προάγουν την ψυχική υγεία

Τελευταία Άρθρα

Φύλλα Παπάγιο: Η Φυσική Υπερδύναμη Κατά του Καρκίνου – Αξιοποιήστε τα Φύλλα Παπάγιο στη Διατροφή σας!

Τα φύλλα παπάγιο είναι γνωστά για τα ισχυρά οφέλη τους. Η πλούσια σύνθεσή τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα τα καθιστά αναπόσπαστο μέρος

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: Πρωτοπόρα της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ελλάδα, κερδίζοντας τον τίτλο του Growth Pioneer στα φετινά «Growth Awards». Τα β

Παιδί: Προς μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή είναι ένας σπουδαίος παράγοντας για την υγεία των παιδιών μας. Όμως, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα τρώνε υγιεινά; Η απάντηση

Ο Χορός των Πουλιών: Ένα Φάρμακο για την Ψυχή μας”

Σε μία εποχή όπου ζούμε στη βιαστική και αγχωτική αστική ζωή, συχνά παραμελούμε τις απλές χαρές που μας προσφέρει η φύση. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα

Ανησυχία στην Ιταλία: Επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξητική τάση στα περιστατικά κορονοϊού, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της μέρας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ψυχική υγεία και στην ομαλή συμπεριφορά τους. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, επισημαίνει την σημασία του σπιτικού πρωινού για τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τις συνέπειες της παράλειψης του πρωινού και της ποιότητας του γεύματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν προηγουμένως επισημάνει τον ρόλο ενός θρεπτικού πρωινού, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται στις αρνητικές συνέπειες της παράλειψής του. Ο Δρ. José Francisco López-Gil από το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha στην Cuenca της Ισπανίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι η παράλειψη του πρωινού ή η κατανάλωση του εκτός σπιτιού συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την ισπανική έρευνα υγείας του 2017 και περιλάμβανε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς ή οι κηδεμόνες 3.772 παιδιών και εφήβων ηλικίας 4 έως 14 ετών. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού είχε σχεδόν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με την πλήρη παράλειψη του γεύματος. Οι ερευνητές εξηγούν αυτό το φαινόμενο λέγοντας ότι τα γεύματα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού συνήθως είναι ανθυγιεινά και έχουν χαμηλή θρεπτική αξία.

Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε τα τρόφιμα και τα ροφήματα που συνδέονται με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς. Ο καφές (στην περίπτωση των ενηλίκων), το γάλα, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, το γιαούρτι, το ψωμί, η φρυγανιά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, ενώ τα αυγά, το τυρί και το ζαμπόν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τέτοιες διαταραχές.

Παρότι η μελέτη εστιάστηκε σε ένα δείγμα παιδιών και εφήβων από την Ισπανία, τα αποτελέσματα είναι συμβατά με άλλες έρευνες από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να κατανοήσουν ακριβώς τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος πίσω από αυτά τα ευρήματα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη σημασία των αποτελεσμάτων τους, επισημαίνοντας ότι το πρωινό πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή δημητριακά με λιγότερες ζωικές τροφές και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ψυχικών προβλημάτων υγείας στους νέους.