3 Οκτωβρίου 2025

Η σοκολάτα: Το μυστικό για να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε την υγεία σας”

Τελευταία Άρθρα

Επτά γύπες από την Ισπανία αφέθηκαν ελεύθεροι στην Κύπρο

Σήμερα, επτά γύπες από την Ισπανία απελευθερώθηκαν στη φύση της Κύπρου. Τα πουλιά τοποθετήθηκαν με συσκευές παρακολούθησης, με στόχο να επιβιώσουν τα απει

Τα highlights του Plissken Festival 2023

Το Plissken Festival επιστρέφει για δύο ημέρες γεμάτες μουσική! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και έχει πολλές αλλαγές φέτος, σ

Πάνω από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο

Περισσότερα από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, καθώς οι θερμοκρασίες των υδάτων αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με αναφορές από τη

Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά, η Kylie Minogue έχει γίνει ένα μυστήριο που μας απασχολεί συνεχώς. Αρχικά, κατά την διάρκεια της παρουσίας τη

Λαθροκυνηγός σκότωσε μικρή αρκούδα- Είχε δύο τραύματα από όπλο

Ένας λαθροκυνηγός σκότωσε μια μικρή αρκούδα στην περιοχή Ραδόσι στη Φλώρινα. Η αρκούδα ήταν μόλις ένα έτος και δεν είχε αποχωριστεί ακόμα τη μητέρας της, σ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ποιος είπε ότι η σοκολάτα είναι ο εχθρός μας όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος; Αντίθετα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Zhengzhou στην Κίνα, η σοκολάτα μπορεί να γίνει ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος μας στη μάχη με το βάρος και στην προστασία της υγείας μας.

Οι ερευνητές αυτοί μελέτησαν μια χημική ουσία που βρίσκεται στο κακάο, γνωστή ως θεοβρωμίνη (theobromine), για 23 χρόνια και ανακάλυψαν ότι έχει θαυμάσιες αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods, η θεοβρωμίνη βοηθάει τον οργανισμό να διασπά τα λίπη, προστατεύει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές διαταραχές, αυξάνει τη διάθεση και αποτρέπει την κατακράτηση υγρών στους ιστούς.

Οι ερευνητές επίσης προσδιόρισαν ότι η θεοβρωμίνη ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρεί την καρδιαγγειακή υγεία. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση κακάο για περισσότερες από 4 εβδομάδες και λιγότερο από 20 γραμμάρια την ημέρα έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπών και το σωματικό βάρος.

Επίσης, τα οφέλη της σοκολάτας δεν περιορίζονται μόνο στην απώλεια βάρους. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν περισσότερες φλαβανόλες και πολυφαινόλες από άλλα φρούτα όπως τα βατόμουρα και τα μούρα acai.

Επίσης, οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένιση που συνδέεται με την ηλικία. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αρτηριών, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Συνοψίζοντας, η σοκολάτα, και ειδικά η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να έχει θαυματουργά οφέλη για την υγεία μας. Με τη βοήθεια της θεοβρωμίνης και των αντιοξειδωτικών ουσιών του κακάο, μπορούμε να ενισχύσουμε την απώλεια βάρους, να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο μας και να βελτιώσουμε τη γνωστική λειτουργία μας. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να αποχωριστούμε αυτήν τη γλυκιά απόλαυση ενώ προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Απλά πρέπει να καταναλώνουμε μικρές ποσότητες και να επιλέγουμε τη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.