Το Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας της Ιαπωνίας πραγματοποίησε πρόσφατα μια νέα έρευνα που αποκαλύπτει κάτι σημαντικό για την υγεία των γυναικών. Η ιαπωνική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ψάρια, τσάι και σόγια, φαίνεται να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση που συνήθως συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου και επομένως να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας για τις γυναίκες.
Η έρευνα περιλάμβανε 1636 άτομα ηλικίας από 40 έως 89 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το πλάνο διατροφής που ακολουθούσαν. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, ενώ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μια δυτική διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας. Μετά από ένα διάστημα 2 ετών, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις για να προσδιοριστεί η εγκεφαλική ατροφία που είχαν υποστεί οι δύο ομάδες.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition Journal, έδειξαν ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είχαν χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής ατροφίας σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν τη δυτική διατροφή. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά για τους άνδρες. Οι επιστήμονες είχαν φροντίσει να λάβουν υπόψη τους παράγοντες όπως το γενετικό ιστορικό, η υγεία και ο τρόπος ζωής των συμμετεχόντων, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι διαφορές που παρουσιάστηκαν οφείλονταν αποκλειστικά στη διατροφή και όχι σε άλλους παράγοντες.
Αυτό που καθιστά την ιαπωνική διατροφή τόσο προστατευτική για τον εγκέφαλο είναι η πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, πολυφαινόλες, φυτοχημικά και “καλά” λιπαρά οξέα. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της λειτουργικότητας των νευρώνων του εγκεφάλου. Έτσι, η παροχή αυτών των θρεπτικών ουσιών μπορεί να διατηρήσει την υγεία του εγκεφάλου σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ωστόσο, η προστασία από την άνοια φαίνεται να αφορά μόνο τις γυναίκες. Οι επιστήμονες προσφέρουν δύο πιθανές εξηγήσεις για αυτό: Πρώτον, η ιαπωνική διατροφή είναι πλούσια σε μαγνήσιο και φυτοοιστρογόνα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Δεύτερον, οι άνδρες φαίνεται να απομακρύνονται περισσότερο από την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, καταναλώνοντας περισσότερα δυτικά τρόφιμα όπως noodles.
Πρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε το παράδειγμα της Οκινάουα, μιας νήσου στην Ιαπωνία που είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της. Οι κάτοικοι της Οκινάουα ζουν μέχρι πάνω από τα 110 έτη και μόνο το 6,7% των ατόμων άνω των 65 ετών αναπτύσσουν άνοια. Ο τρόπος ζωής των κατοίκων αυτής της νήσου είναι αξιοσημείωτος, καθώς επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και σε ένα σύστημα υγείας που δίνει έμφαση στην πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον, η κοινότητα έχει έντονη αίσθηση της προσφοράς και οι κάτοικοι έχουν ξεκάθαρο σκοπό ζωής, που τους δίνει όρεξη και θέληση για ζωή.
Συνοψίζοντας, η ιαπωνική διατροφή με την πλούσια περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και από τον κίνδυνο άνοιας. Αυτή η διατροφή, μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μακροζωίας και καλής ποιότητας ζωής.