Η χρήση φαρμάκων με κατασταλτική δράση έχει κατηγορηθεί στην Χαμάς από εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό να παρουσιάζονται οι ισραηλινοί ομήροι ως ήρεμοι και ευδιάθετοι κατά τη μεταφορά τους στο Ισραήλ. Οι ομήροι, οι οποίοι υπέστησαν σωματική κακοποίηση, στέρηση και ψυχολογική τρομοκρατία για περισσότερες από 50 ημέρες στη Γάζα, ήταν υπό παρακολούθηση του Ερυθρού Σταυρού πριν μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Hagar Mizrahi, αποκάλυψε τη χρήση σκευασμάτων με τη δραστική ουσία κλοναζεπάμη (clonazepam), αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το αν η χορήγηση έγινε μετά από τοξικολογικές εξετάσεις ή από τις μαρτυρίες των ομήρων. Οι οικογένειες των ομήρων έθεσαν το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με την επιτροπή.
Το φάρμακο κλοναζεπάμη ανήκει στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία κρίσεων πανικού, σοβαρού άγχους και επιληψίας. Η δράση του συστήνεται από την αυξημένη δραστηριότητα της ουσίας GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), η οποία αναστέλλει τις εγκεφαλικές ώσεις και περιορίζει την υπερβολική νευρική δραστηριότητα.
Παρά τις θεραπευτικές του δυνατότητες, η χρήση κλοναζεπάμης συνδέεται και με παράνομη χρήση και κατάχρηση ναρκωτικών. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, κόπωση, ίλιγγο, ζάλη, μυοχαλάρωση και διαταραχή στη συνέργεια κινήσεων. Πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, θλίψη και ευερεθιστότητα.
Συνοψίζοντας, η Χαμάς φαίνεται να χρησιμοποίησε φάρμακα με κατασταλτική δράση στους ισραηλινούς ομήρους προκειμένου να επιτύχει την ψυχολογική τους ανάκαμψη. Η κλοναζεπάμη, που ανήκει στην οικογένεια των βενζοδιαζεπινών, χρησιμοποιήθηκε για να παρασιτηρήσει τις επιπτώσεις της σωματικής κακοποίησης και της ψυχολογικής τρομοκρατίας που υπέστησαν οι ομήροι κατά την παραμονή τους στη Γάζα. Ωστόσο, παρόλες τις θεραπευτικές του δυνατότητες, η κλοναζεπάμη έχει και ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.