Η ψυχική υγεία των νέων αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Ειδικότερα, η έρευνα επέκεινε ότι η Γενιά Ζ και οι νεότεροι Millennials βρίσκονται βουτηγμένοι στο άγχος και την κατάθλιψη περισσότερο από ποτέ πριν. Ο Δρ. Richard Morris, που ηγήθηκε της έρευνας, επισήμανε ότι η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς η ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων δεν βελτιώνεται με τον χρόνο, όπως θα περιμέναμε.
Η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα ψυχικής υγείας περισσότερων από 27.500 Αυστραλών για την περίοδο 2001-2020. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια ανησυχητική πτώση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων γεννημένων στα ’90s, με τα κοινωνικά δίκτυα να θεωρούνται ένας από τους κυριότερους παράγοντες αυτής της επιδείνωσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των social media και ο υπερβολικός χρόνος που περνούν οι νέοι μπροστά στις οθόνες συνδέονται με αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και εθισμού, καθώς επίσης και με τοξικές σχέσεις και αυξημένη συναισθηματική κακοποίηση.
Οι επιστήμονες ανησυχούν για το γεγονός ότι η ψυχική υγεία των νέων ενηλίκων δείχνει συνεχή επιδείνωση, και αυτό επιβεβαιώνει την ανάγκη για επανεξέταση και ανάπτυξη νέων προγραμμάτων και προσεγγίσεων για την ψυχική υγεία αυτών των ηλικιακών ομάδων. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο ζήτημα παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, αλλά αποτελεί θέμα δια βίου ανάπτυξης και φροντίδας.
Η έρευνα τονίζει επίσης την ανάγκη αναγνώρισης, σοβαροποίησης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό περιλαμβάνει βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενίσχυση εκπαίδευσης και πληροφόρησης για την ψυχική υγεία, καθώς και προώθηση του διαλόγου για τις προκλήσεις και τις λύσεις σε αυτό το πεδίο. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα και η έκθεση σε οθόνες με μια συνολική προσέγγιση. Είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία αυτής της αλληλεπίδρασης και να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους νέους να διαχειρίζονται καλύτερα την ψυχική τους υγεία σε έναν ψηφιακό κόσμο.
Οι συνέπειες αυτής της επιδείνωσης στην ψυχική υγεία δεν είναι περιορισμένες μόνο στους νέους, αλλά επηρεάζουν επίσης την ευρύτερη κοινωνία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την ψυχική υγεία, που θα περιλαμβάνει τόσο πρόληψη όσο και θεραπεία. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους, από τις κυβερνήσεις και τους επαγγελματίες υγείας έως τους ίδιους τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.