Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες στο σώμα μας. Για να λειτουργεί σωστά και να παράγει τις αναγκαίες ορμόνες, χρειάζεται ιώδιο. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε αρκετή ποσότητα ιωδίου για να αποφεύγουμε τον υποθυρεοειδισμό, μια από τις πιο συχνές παθήσεις σήμερα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ιωδίου, καθώς αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τον θυρεοειδή.
Ποιες είναι λοιπόν οι καλές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να ενισχύσουμε την λειτουργία του θυρεοειδούς μας και ποιες πρέπει να αποφύγουμε; Ας δούμε μερικές συγκεκριμένες προτάσεις:
1. Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή ιωδίου. Μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων αναγκών μας. Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για ακόμα μεγαλύτερη ωφέλεια.
2. Τα ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι πλούσιοι σε σελήνιο, μια ουσία που βοηθά στην ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς. Προσέξτε όμως τις μερίδες που καταναλώνετε για να μην υπερβείτε τη συνιστώμενη ποσότητα.
3. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ιωδίου. Προτιμήστε γάλα χαμηλών λιπαρών για να μειώσετε την πρόσληψη του κορεσμένου λίπους.
4. Τα ψάρια περιέχουν επίσης ιωδίου, λόγω της περιεκτικότητάς του στα θαλασσινά νερά. Καταναλώνοντας ψάρια, μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας την ιωδίου που χρειάζεται.
5. Τα αυγά περιέχουν τόσο ιώδιο όσο και σελήνιο. Μπορείτε να καταναλώσετε μια ολόκληρη τηγανίτα αυγό για να καλύψετε μια καλή ποσότητα από αυτές τις θρεπτικές ουσίες.
Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης καλά για την υγεία του θυρεοειδούς. Τα μούρα, ιδιαίτερα τα μαύρα σμέουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε για να διατηρήσουμε την υγεία του θυρεοειδούς μας. Επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα νάτριου πρέπει να περιοριστούν, καθώς αυτά μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επίσης, οι τροφές με γλουτένη, όπως τα σίτου, θα πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση κοιλιοκάκης ή αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς. Η έρευνα έχει δείξει στενή σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και του εντέρου, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία των προβλημάτων του θυρεοειδούς.
Συνοψίζοντας, μερικές καλές τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς είναι το γιαούρτι, τα ξηροί καρποί Βραζιλίας, το γάλα, τα ψάρια, τα αυγά και τα μούρα. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με γλουτένη. Μια ισορροπημένη διατροφή και η προσαρμογή της στις ανάγκες του θυρεοειδούς μπορεί να συμβάλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.