2 Οκτωβρίου 2025

Καθημερινή κατανάλωση μανιταριών: Η “υπερδύναμη” που ενισχύει την υγεία και προλαμβάνει ασθένειες

Τελευταία Άρθρα

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα υπερτρόφιμο που θα πρέπει να εντάξουμε καθημερινά στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Αυτό διαπιστώνουν ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που ασχολείται με τη μελέτη των μανιταριών. Στα πλαίσια μιας γνωστής σειράς podcast για την υγεία και τη διατροφή, συμφωνούν ομόφωνα πως τα μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άνοιας, και βελτιώνουν την ψυχική υγεία μας.

Τα μανιτάρια αποτελούν τη “διατροφική υπερδύναμη” που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στα κυρίως γεύματα μας ή ως συνοδευτικό σε πίτσες, σάλτσες και σούπες. Ο Tim Spector προτείνει να τρώμε μανιτάρια καθημερινά, αν είναι δυνατόν, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άνοιας. Ειδικότερα, η ουσία λεντινάνη που περιέχουν τα μανιτάρια shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος και ήπατος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Memorial Sloan Kettering για τον καρκίνο.

Ο Merlin Sheldrake επισημαίνει ότι οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς και χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν ποικίλες χημικές ουσίες που ευεργετούν τον οργανισμό μας. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τα μανιτάρια shiitake χρησιμοποιούνται ευρέως ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του καρκίνου. Η λεντινάνη που περιέχουν αυτά τα μανιτάρια έχει αναγνωριστεί ως μια ισχυρή ουσία κατοχύρωσης κατά του καρκίνου.

Επιπλέον, τα μανιτάρια παράγουν φυσική μορφή βιταμίνης D, γνωστή ως εργοκαλσιφερόλη, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Ο Δρ Michael Mosley προτείνει να εκθέτουμε τα μανιτάρια στον ήλιο πριν την κατανάλωσή τους για να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D.

Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη των μανιταριών, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε ολόκληρα και όχι σε μορφή ροφήματος που περιέχει απειροελάχιστες ποσότητες μανιταριών. Οι μανιτάρια αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμίνης D, προωθώντας έτσι την υγεία μας.

Οι μανιτάρια είναι ένα θαυματουργό φυτό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας μας. Προσπαθήστε να εντάξετε τα μανιτάρια στο πιάτο σας καθημερινά και εκμεταλλευτείτε τα οφέλη τους για την ψυχική και σωματική υγεία σας.