Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων υπονομεύει τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων τους, καταναλώνοντας ανθυγιεινά σνακ. Αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 854 ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι μισοί από αυτούς δεν επιλέγουν υγιεινά σνακ που αντιστοιχούν στην ποιότητα των γευμάτων τους, καθώς και το αντίστροφο.
Η διαφορά αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σάκχαρου και λίπους στο αίμα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ.
Ωστόσο, τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζαχαρούχες λιχουδιές, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και μεγαλύτερη πείνα. Συγκεκριμένα, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.
Οι πιο δημοφιλείς επιλογές σνακ που καταναλώθηκαν σύμφωνα με την έρευνα ήταν τα μπισκότα, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το τυρί, το βούτυρο, τα κέικ και οι πίτες, καθώς και οι μπάρες δημητριακών. Τα κέικ και οι πίτες συνέβαλαν με το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόσληψη θερμίδων (14%), ακολουθούμενα από τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους (11%).
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία είναι ο χρόνος κατανάλωσης σνακ. Η έρευνα έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς συνδέεται με αυξημένους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες ώρες της ημέρας.
Συνοψίζοντας, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών σνακ με υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, αποτελεί έναν απλό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά σνακ που πλαισιώνουν τα κύρια γεύματα μας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη μεταβολική μας υγεία και να μειώσουμε την πείνα.
Πηγή