28 Απριλίου 2025

Καλύτερες επιλογές σνακ για υγιή διατροφή και ευεξία

Τελευταία Άρθρα

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Η επίδραση στις κινητικές δεξιότητες του μωρού

Η γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη έχει μια νέα προσθήκη στη λίστα με τα οφέλη της άσκησης: βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Μια μελ

8 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία

Βρίσκεστε στην εποχή των γιορτών και οι συχνές οικογενειακές συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σίγουρα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειές μας. Η κατανάλωση λιπα

Νέες αποδείξεις αναιρούν τους μύθους για την ανάπτυξη των παιδιών”

Ποτέ άλλοτε οι γονείς δεν είχαν τόσες πολλές πληροφορίες στα χέρια τους για την ανάπτυξη των παιδιών, την ψυχολογία τους και τα περίφημα milestones. Η μαμά κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του King’s College στο Λονδίνο αποκαλύπτει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων υπονομεύει τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων τους, καταναλώνοντας ανθυγιεινά σνακ. Αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 854 ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι μισοί από αυτούς δεν επιλέγουν υγιεινά σνακ που αντιστοιχούν στην ποιότητα των γευμάτων τους, καθώς και το αντίστροφο.

Η διαφορά αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σάκχαρου και λίπους στο αίμα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ.

Ωστόσο, τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζαχαρούχες λιχουδιές, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και μεγαλύτερη πείνα. Συγκεκριμένα, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Οι πιο δημοφιλείς επιλογές σνακ που καταναλώθηκαν σύμφωνα με την έρευνα ήταν τα μπισκότα, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το τυρί, το βούτυρο, τα κέικ και οι πίτες, καθώς και οι μπάρες δημητριακών. Τα κέικ και οι πίτες συνέβαλαν με το μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόσληψη θερμίδων (14%), ακολουθούμενα από τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους (11%).

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία είναι ο χρόνος κατανάλωσης σνακ. Η έρευνα έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς συνδέεται με αυξημένους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με τις άλλες ώρες της ημέρας.

Συνοψίζοντας, η αντικατάσταση των ανθυγιεινών σνακ με υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, αποτελεί έναν απλό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά σνακ που πλαισιώνουν τα κύρια γεύματα μας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη μεταβολική μας υγεία και να μειώσουμε την πείνα.
Πηγή