28 Απριλίου 2025

Καρδιαγγειακή υγεία στα χέρια των γυναικών: Η σημασία της εμμηνόπαυσης

Τελευταία Άρθρα

Πυροτεχνήματα και ζωάκια: προστατέψτε τα από τον τρόμο

Η χρήση πυροτεχνημάτων σε γιορτές και εκδηλώσεις δημιουργεί θέαμα και ενθουσιασμό για τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να φαίνεται θεαματικό και ανεβα

«Συνεννοηθείτε με τα παιδιά σας» – Η σπουδαιότητα της ακριβής επικοινωνίας

Όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, χρησιμοποιούμε συχνά τυπικές φράσεις, χωρίς να τις σκεφτόμαστε πολύ. Μία από αυτές είναι η φρ

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

Πώς να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας: Συμβουλές για την υγεία τους

Τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιογενείς νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσ

Ο πραγματικός εχθρός της υψηλής χοληστερόλης: Σάκχαρα και όχι λιπαρά

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η καρκίνος του μαστού είναι συχνά αναγνωρισμένος ως η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στις γυναίκες. Ωστόσο, η πραγματική πρώτη αιτία θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο επικίνδυνος αριθμός των γυναικών που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους συνεχίζει να αυξάνεται.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός, η κα Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας και Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ, υποστηρίζει την ανάγκη για περισσότερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων της καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με την World Heart Federation, περισσότερο από το 1/3 των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλονται σε καρδιαγγειακές νόσους, ενώ αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό θανάτων που προέρχονται από καρκίνο του μαστού.

Για να διατηρηθεί η καρδιαγγειακή υγεία, η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, προτείνει στις γυναίκες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να αξιολογήσουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Έπειτα, πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα, που περιλαμβάνουν αποφυγή του καπνίσματος, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, υγιεινή διατροφή, διατήρηση υγιούς βάρους και καλής ποιότητας ύπνου.

Επιπλέον, η πρόληψη περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση ιατρικών παραγόντων κινδύνου, όπως η καταβολή προσπαθειών για τη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης του αίματος, καθώς και τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, η γνωστοποίηση του ιατρικού ιστορικού της γυναίκας, όπως η αναφορά ακανόνιστων μηνούσων κύκλων, επιπλοκών εγκυμοσύνης, θεραπειών καρκίνου του μαστού και ηλικίας εμμηνόπαυσης, θα βοηθήσει να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο.

Η μετάβαση από την αναπαραγωγική φάση της ζωής στην εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχύνει την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω των διαφόρων ενδοκρινικών και μεταβολικών αλλαγών. Οι γυναίκες με αρτηριακή υπέρταση είναι ευάλωτες στις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες.

Για να ανατραπούν οι καρδιαγγειακές επιπλοκές, η χρήση ορμονικής θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση, ιδίως για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συστήνεται από την κα Σαρδέλη, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ και μαιευτήρα-γυναικολόγο-κλινικό φαρμακολόγο με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία.

Γενικά, η ορμονική θεραπεία μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα, ανεξάρτητα από την αιτία, και μειώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα όταν αρχίζει σε γυναίκες κάτω των 60 ετών και/ή 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Γνωρίζοντας τους διάφορους παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Είναι σημαντικό να αντιδράσουν γρήγορα και να πάρουν τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες, όπως η αποφυγή καπνίσματος, η βελτίωση της φυσικής δραστηριότητας, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους και η καλή ποιότητα ύπνου.

Εν κατακλείδι, οι γυναίκες έχουν τον έλεγχο της καρδιαγγειακής τους υγείας και, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, μπορούν να αποφύγουν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που προκύπτει από τον φετινό εορτασμό, σύμφωνα με την κα Παππά.