12 Μαρτίου 2025

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από χάκερ: Αποφεύγοντας αυτούς τους κωδικούς

Όταν πρόκειται για online ταυτοποίηση, οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος. Με τον αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών που απαιτούν κωδικούς, είναι δύ

Ο Μαγικός Κόσμος του Ροδόνερου: Ανακαλύψτε τις Πανίσχυρες Ιδιότητές του με Ένα Εύκολο Εγχειρίδιο για το Σπίτι

Ο ροδόνερος είναι ένας θησαυρός από φυσικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα πολυάριθμα οφέλη του στην ιατρική, την ομορφιά και τη θρησκεί

18 καταπληκτικά χειμερινά Retreat Centers από όλο τον κόσμο για ψυχική και σωματική αναζωογόνηση

Μοναδικές εμπειρίες υπόσχονται τα 18 χειμερινά θέρετρα από όλο τον κόσμο, που σας προσκαλούν να απολαύσετε μια αναζωογονητική απόδραση ψυχής και σώματος. Με α

Ανθεκτικά μικρόβια: Η απειλή που πλήττει την υγεία μας – Νέοι τρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικ

Ο ασταμάτητος σκύλος: 9 μυστικά που μόνος εσύ ξέρεις”

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο μυαλό του αγαπημένου σου σκύλου όταν σε κοιτάει με αυτά τα γλυκά puppy eyes; Ίσως προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων, και ειδικότερα γάλακτος, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχει συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 25% για όσους καταναλώνουν υπερβολικά γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές.

Οι ερευνητές προσέγγισαν το θέμα αναλύοντας δεδομένα περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη στην αρχή της μελέτης. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε για περίπου οκτώ χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια την ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του κινδύνου ήταν ακόμα μεγαλύτερη για όσους είχαν υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δρ. Gary Fraser, κύριος ερευνητής της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda, επισημαίνει ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματα που αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ακριβείς μηχανισμοί που σχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος με τον καρκίνο του προστάτη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αλλά υποψίες επικεντρώνονται στις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα. Περίπου το 75% των αγελάδων είναι έγκυες, και ο καρκίνος του προστάτη συνδέεται με τις ορμόνες. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης, της IGF-1, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Αν και οι ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν απόλυτα ότι το γάλα προκαλεί καρκίνο του προστάτη, οι αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση γάλακτος. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Πηγή