3 Μαΐου 2025

Καρκίνος στην Ελλάδα: Η αντιμετώπιση μιας ολέθριας ασθένειας

Τελευταία Άρθρα

Νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση των θυρεοειδικών παθήσεων

Θυρεοειδίτιδα: Από την Hashimoto σε άλλες μορφές που πρέπει να γνωρίζουμε Οι θυρεοειδίτιδες είναι μία ομάδα παθήσεων που αφορούν τον θυρεοειδή αδένα και εκδ

Εννέα makeup trends που θα βλέπουμε παντού το 2024

"Οι νέες τάσεις στο μακιγιάζ για το 2024: Διαφορετικά χείλη και μάτια για ένα φρέσκο look"

Ποια είναι η κατάλληλη επικοινωνία με τον σκύλο μας για να μας καταλαβαίνει;

Επικοινωνούμε όλοι μας με τα κατοικίδιά μας περισσότερο απ' όσο νομίζετε. Τα μιλάμε, τα προσέχουμε, τα φιλάμε και τους μιλάμε σα να είμαστε σε ομιλία με κάπο

Πώς να αναβαθμίσετε τις σχέσεις σας μέσω της ακρόασης

Η ακρόαση έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση των σχέσεων μας. Όμως, πρέπει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στην απλή ακοή και την πραγματική ακρόαση των λόγων που ακ

Νέα τάση του 2024: Kitty Cut – Μακρύ καρέ με θηλυκό ύφος

Καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ακολουθήσαμε πολλές τάσεις που προσέφεραν έμπνευση στα κουρέματά μας. Ανάμεσα σε αυτές, το wolfcut, το butterfly c

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μετά από λεπτομερή ανάλυση, η ετήσια έκθεση “Health at a Glance 2023” του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο στην Ελλάδα. Με πάνω από 22.000 θανάτους ετησίως, ο καρκίνος αποτελεί το 20% του συνόλου των θανάτων στη χώρα μας. Αυτός ο εκτενής αριθμός αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσες προληπτικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Προκαλώντας σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, ο καρκίνος έχει ειδική επίπτωση στους άνδρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο σε αναλογία θανάτων. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο αναλογούν 208 θάνατοι από καρκίνο ανά 100.000 πληθυσμού, καθώς και συνολικά 22.256 θάνατοι (στοιχεία 2021). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες, με τις γυναίκες να αντιστοιχούν σε 150 θανάτους και τους άνδρες σε 230 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο καρκίνος αποτελούσε το 2021 τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου σε χώρες του ΟΟΣΑ, μετά τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, αποτελώντας το 21% των απωλειών. Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα (20%), τον καρκίνο του παχέος εντέρου (10,9%), τον καρκίνο του μαστού (14,7% στις γυναίκες) και τον καρκίνο του προστάτη (10,1% στους άνδρες). Αυτές οι τέσσερις μορφές ασθένειας αντιστοιχούν σχεδόν στο 44% όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Το κάπνισμα είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια σημαντική αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, παρουσιάζοντας το 10,9% του συνόλου των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές χώρες του ΟΟΣΑ έχουν παρατηρήσει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες.

Επιπλέον, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει την δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία θανατηφόρων καρκίνων στις γυναίκες (14,7% των θανάτων). Παρά το γεγονός ότι οι ποσοστοί εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί ή σταθεροποιηθεί, κάτι που οφείλεται στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

Είναι κατανοητό ότι ο καρκίνος αποτελεί έναν σημαντικό παγκόσμιο πρόκληση στη δημόσια υγεία, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και θεραπείας, για να μειωθεί η επίδραση του καρκίνου και να προσφερθεί ελπίδα σε αυτούς που πάλεψαν και ακόμα πάλευουν με αυτήν την θανατηφόρα ασθένεια.