2 Οκτωβρίου 2025

Καρκίνος στομάχου: Ο εχθρός κρύβεται στην παραπομπή

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα συστατικό που βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με ερευνητές του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 40%. Αυτή η σχέση ήταν γνωστή στις ασιατικές χώρες όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού είναι δημοφιλή, αλλά τώρα φαίνεται ότι ισχύει και στην Ευρώπη. Η έρευνα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και να προτείνει μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του στομάχου.

Η πλειοψηφία της κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από προστιθέμενες ποσότητες στα παρασκευασμένα τρόφιμα τα οποία συνήθως αγοράζουμε. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να κρύβουν έκπληξεις, όπως το ψωμί που συνεισφέρει στην πρόσληψη αλατιού. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να ενημερωνόμαστε σχετικά με τα επίπεδα αλατιού. Σύμφωνα με την American Heart Association, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε 2.300 mg ημερησίως. Για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η σύσταση είναι 1.500 mg ημερησίως. Τα καπνιστά και τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο της πρόσληψης αλατιού είναι να μαγειρεύουμε το φαγητό μας εμείς, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο των υλικών και της ποσότητας. Απαιτείται επίσης προσοχή κατά το μαγείρεμα και να αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού κατά την ετοιμασία του φαγητού. Μπορούμε να προσθέτουμε γεύση στο φαγητό μας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι. Τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι πατάτες, το σπανάκι, οι τομάτες και τα πορτοκάλια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα στοιχείο που βοηθά στην αποβολή του αλατιού από τον οργανισμό.

Μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και εντάσσοντας στην διατροφή μας τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μία βήμα-βήμα προσέγγιση και να ενσωματώσουμε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.