10 Απριλίου 2025

Λίπος στην κοιλιά: Ποιον κίνδυνο αυξάνει μετά τα 40;

Τελευταία Άρθρα

Η ζωή που έσπασε στα κομμάτια: Μια ανάμνηση για τον Ράιαν Ο’ Νιλ

Ο Ράιαν Ο' Νιλ ήταν ένα αστέρι της δεκαετίας του '70, με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες ταινίες που άφησαν εποχή. Όμως, μαζί με τη δημοφιλία του, ήρθαν κ

10 ευφυείς τρόποι για να αντιμετωπίζετε αγενείς ανθρώπους

Να εμπεδώσετε ότι η αγενής συμπεριφορά δεν είναι προσωπική επίθεση. Πολλές φορές, όταν κάποιος είναι αγενής προς εσάς, εύκολα εκνευρίζεστε. Αλλά θυμηθείτε ό

Πώς οι αντιικοί έχουν σώσει ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Τα αντιικά φάρμακα αποτελούν ένα σημαντικό μέσο στη θεραπεία του κορωνοϊού, καθώς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν νοσηλείες και θάνατο. Μετ

Τα six “σταμάτα” του δερματολόγου που θες να ακολουθήσεις

Το δέρμα μας είναι ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τα μυστικά του στον δερματολόγο μας. Με μια ματιά, μπορεί να μαντέψει αν ενυδατώνεται επαρκώς, αν κοιμόμαστε με

Ο κατάλληλος χρόνος για άσκηση: Ποιες είναι οι ανάγκες σας;

Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε πόση ώρα ανά εβδομάδα πρέπει να αφιερώνουμε στην άσκηση. Ενώ γενικά συνιστάται η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα, αυτό εξαρτάται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Νέα ευρήματα αναδεικνύουν τον σύνδεσμο ανάμεσα στο κοιλιακό λίπος και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Radiological Society of North America (RSNA), οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάζονται έως και 15 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων απώλειας μνήμης.

Η μελέτη παρατήρησε ότι άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, με κρυμμένο κοιλιακό λίπος, παρουσίαζαν υψηλότερο ποσοστό μιας τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές. Οι πλάκες β-αμυλοειδούς (beta amyloid plaques) στον εγκέφαλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η σύνδεση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και του αμυλοειδούς ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες.

Ειδικοί αναφέρουν ότι το λίπος της κοιλιάς έχει ήδη συνδεθεί με τη μικροσκόπιαση των κέντρων μνήμης στον εγκέφαλο, και η παρούσα έρευνα ενισχύει αυτή τη σύνδεση. Ωστόσο, η νέα μελέτη αναδεικνύει τον πιθανό κίνδυνο που συνεπάγεται το σπλαχνικό λίπος και τον συσσωρευμένο αμυλοειδή στον εγκέφαλο.

Το σπλαχνικό λίπος είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι, τα έντερα και η καρδιά. Το εν λόγω είδος λίπους θεωρείται επιβλαβές για την υγεία και συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Μεταξύ των τρόπων μείωσης του σπλαχνικού λίπους περιλαμβάνονται η αποφυγή ή η περιορισμένη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, η μείωση του μεγέθους των μερίδων, η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων με νερό, ο περιορισμός των επεξεργασμένων κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η διατήρηση μιας τακτικής άσκησης και υγιεινής διατροφής.

Γενικά, τα ευρήματα αυτής της έρευνας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ενέχει το κοιλιακό λίπος και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο σχετικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εφαρμογή υγιεινών συνηθειών διατροφής και ασκήσεων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.