Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την άνοια. Παρόλα αυτά, ένα νέο ευρηματικό ερευνητικό έργο του University College του Λονδίνου δημιουργεί νέες ελπίδες για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, ο αναστοχασμός και η αξιολόγηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή μας.
Η ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές με περίπου 259 άτομα ηλικίας περίπου 70 ετών. Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την συχνότητα που αναστοχαζόντουσαν και προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ήταν ότι όσοι αφιερώνουν χρόνο στον αναστοχασμό έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και πιο ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.
Παρόλο που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ακριβώς γιατί ο αναστοχασμός μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, υποπτεύονται ότι ίσως συμβάλλει στην αίσθηση ηρεμίας και τη μείωση των επιπέδων του στρες στο σώμα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Συνεπώς, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο αναστοχασμός μπορεί να χρησιμεύσει ως ψυχολογική θεραπεία για την πρόληψη της άνοιας.
Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να αναστοχαζόμαστε και να αξιολογούμε την ζωή μας, την εργασία μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Μέσω αυτής της ασκήσης, μπορούμε να προλάβουμε τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον. Ο δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Εάν ο αναστοχασμός έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο, τότε είναι πιθανό μια μέρα να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας μέσω ψυχολογικών θεραπειών που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν υγιή μοτίβα σκέψης».
Συνοψίζοντας, η νέα μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική έρευνα στον χώρο της ψυχολογίας και της θεραπευτικής προσέγγισης για την πρόληψη της άνοιας. Ενδεχομένως, μια απλή ασκηση σκέψης καθημερινά μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην προστασία του εγκεφάλου μας από την άνοια. Εάν λοιπόν θέλουμε να διατηρήσουμε την νοητική μας λειτουργία και να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή μας, αξίζει να επενδύσουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για τον αναστοχασμό και την αξιολόγηση του εαυτού μας.