Ο ναυτιλιακός κλάδος βρίσκεται σε ένα νέο πλαίσιο μετά τις παγκόσμιες κρίσεις υγείας που έχουν επηρεάσει τον πλανήτη. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι η διασφάλιση της υγείας επιβατών και πληρώματος στα κρουαζιερόπλοια, όπου η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια είναι περιορισμένη σε σχέση με τη στεριά. Η πανδημία του COVID-19 έχει αναδείξει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους.
Το πρόγραμμα HS4U (Health Solutions for You) έχει ως στόχο να ενσωματώσει τεχνολογίες αιχμής για την έγκαιρη ανίχνευση μεταδοτικών ασθενειών στα κρουαζιερόπλοια. Υπό την αιγίδα της EPSILON Malta, σε συνεργασία με τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα ABS και το έργο HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό το πρωτοποριακό έργο έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στην πρόληψη και διαχείριση της υγείας στα πλοία.
Πραγματοποιήθηκαν έρευνες με στόχο την αξιολόγηση της αποδοχής των επιβατών και του πληρώματος απέναντι στις καινοτόμες λύσεις. Σύμφωνα με τον δρ. Μιλτιάδη Γυμνόπουλο, μέλος της ομάδας της EPSILON, οι έρευνες προσπάθησαν να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια στην υιοθέτηση των τεχνολογιών, όπως τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό και η γενική χρήση και αποδοχή της τεχνολογίας. Οι έρευνες αυτές παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στην ετοιμότητα αξιοποίησης των τεχνολογιών ανάμεσα στο πλήρωμα και τους επιβάτες. Οι επαγγελματίες του πλοίου εμφάνισαν υψηλότερη αποδοχή λόγω των επικρατούντων ανησυχιών για την υγεία στον χώρο εργασίας τους, ενώ οι επιβάτες είχαν περισσότερες αμφιβολίες, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την παρακολούθηση και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τους. Η ηλικία, η απασχόληση, η εκπαίδευση και ο φόβος της ασθένειας εντός του πλοίου ήταν ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέαζαν την αντίδραση των ατόμων.
Οι έρευνες αποκάλυψαν επίσης διαφορές στην προθυμία των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των ηλικιωμένων να χρησιμοποιήσουν συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Πολλοί κοινωνικοί και δημογραφικοί παράγοντες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της στάσης των ατόμων έναντι των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών.
Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα HS4U αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία της υγείας στα κρουαζιερόπλοια. Οι ευρήματα των ερευνών αυτών μας υπενθυμίζουν ότι η επιτυχία της υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών εξαρτάται από την κατανόηση και την αποδοχή των επιβατών και των επαγγελματιών, καθώς και από την ασφάλεια και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτούς τους τομείς και να υιοθετούμε τεχνολογίες που θα διασφαλίσουν την υγεία των ανθρώπων σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της θαλάσσιας κοινότητας.