22 Απριλίου 2025

Με έναν νέο τίτλο “Το Μελομακάρονο: Η σκοτεινή ιστορία του από τα βάθη των αιώνων”,διαρθρώνεται με νέες λέξεις και φράσεις.

Τελευταία Άρθρα

5 ευέλικτοι τρόποι για να μειώσετε δραστικά την κατανάλωση ζάχαρης

Με τη γλυκύτητα να επικρατεί παντού στη διατροφή μας, είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε για να

Αναβαθμισμένα αντιγριπικά εμβόλια: Η αποτελεσματικότητά τους σε ενηλίκους

Τα αντιγριπικά εμβόλια αναβαθμίζονται καθώς κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα "νέας γενιάς" εμβόλια για την πρόληψη της γρίπης. Η επιστημονική κοινότητα τα προτείνε

Πώς να αποφύγετε το φούσκωμα κατά τις γιορτές: Συμβουλές και μυστικά

Αν πλησιάζουν οι γιορτές και φοβάστε ότι θα αισθανθείτε φουσκωμένοι και αβοήθητοι μετά από κάθε γεύμα, έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για εσάς. Ξεκινώντας α

Νέες ελληνικές διακρίσεις για τον όμιλο Preferred Travel Group

Ο οικογενειακός όμιλος Preferred Travel Group ανακοίνωσε τους νικητές των 6ων ετήσιων βραβείων I Prefer Members' Choice Awards. Φέτος, ξεχώρισαν 40 ξενοδοχεί

Ανακαλύπτοντας τον Θησαυρό της Ολικής Ευεξίας: Πώς η Ηλικία Επηρεάζει την Άσκηση και τις Απαραίτητες Προσαρμογές”

Αν και η ηλικία φέρνει αλλαγές στο σώμα μας, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε την καλή μας κατάσταση και ευζωία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το μελομακάρονο αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και συνήθως το συναντάμε στο τραπέζι μαζί με τον αγαπημένο κουραμπιέ. Αυτό το γλύκισμα παρασκευάζεται από ζύμη με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, μετά ψήνεται στο φούρνο και αφού γίνει υπέροχη χρυσαφένια, βουτιάζει σε ένα γλυκό σιρόπι μελιού και καλύπτεται με τριμμένη καρυδόψιχα.

Ωστόσο, πέρα από τη γνωστή του γεύση και την πολύχρονη παράδοση, το μελομακάρονο κρύβει μια μακάβρια ιστορία από τα παλιά χρόνια. Αν αποδεχτούμε την ετυμολογία της λέξης “μελομακάρονο” (μέλι+μακαρόνι), μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό μεταξύ του δεύτερου συνθετικού “μακαρόνι” και της μεσαιωνικής λέξης “μακαρωνία”. Η “μακαρωνία” αναφέρεται στο νεκρώσιμο δείπνο, όπου οι νεκροί ετιμώνταν με ζυμαρικά και μακαρίζονταν. Αυτή η έννοια προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, η οποία αναφερόταν σε μια ειδική ψυχόπιτα, μια κομμάτι άρτου με ένα σχήμα παρόμοιο με το σύγχρονο μελομακάρονο, που προσφέρονταν στους νεκρούς μετά την κηδεία. Όταν αυτή η “μακαρία” εμποτίζετο με σιρόπι μελιού, πιθανότατα παρουσιάστηκε η λέξη “μελομακάρονο” και καθιερώθηκε η παραδοσιακή μορφή του γλυκού.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας του, το μελομακάρονο έχει γίνει αγαπημένο γλυκό και απαραίτητο μέλος κάθε εορταστικού τραπεζιού. Οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί, ειδικά οι Θεσσαλονικείς, έχουν απελευθερώσει τη φαντασία και το μεράκι τους ώστε να προσφέρουν στο κοινό την εκπληκτική ποικιλία επαναφορτωμένων μελομακάρονων. Τα εύφημα γλυκά είναι πλέον διαθέσιμα με λευκή και μαύρη σοκολάτα, σε σχήμα κρουασάν, αλοιφή, παγωτό και ακόμα και συνδυασμένα με γιαούρτι παγωτό. Κάθε νέα παραλλαγή αποτελεί μια απόλαυση για τις γευστικές μας αισθήσεις και μας προκαλεί να ανακαλύψουμε την πλανητική απόλαυση που κρύβεται πίσω από αυτό το γλυκό κόσμημα.