4 Δεκεμβρίου 2025

Με έναν νέο τίτλο “Το Μελομακάρονο: Η σκοτεινή ιστορία του από τα βάθη των αιώνων”,διαρθρώνεται με νέες λέξεις και φράσεις.

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το μελομακάρονο αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και συνήθως το συναντάμε στο τραπέζι μαζί με τον αγαπημένο κουραμπιέ. Αυτό το γλύκισμα παρασκευάζεται από ζύμη με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, μετά ψήνεται στο φούρνο και αφού γίνει υπέροχη χρυσαφένια, βουτιάζει σε ένα γλυκό σιρόπι μελιού και καλύπτεται με τριμμένη καρυδόψιχα.

Ωστόσο, πέρα από τη γνωστή του γεύση και την πολύχρονη παράδοση, το μελομακάρονο κρύβει μια μακάβρια ιστορία από τα παλιά χρόνια. Αν αποδεχτούμε την ετυμολογία της λέξης “μελομακάρονο” (μέλι+μακαρόνι), μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό μεταξύ του δεύτερου συνθετικού “μακαρόνι” και της μεσαιωνικής λέξης “μακαρωνία”. Η “μακαρωνία” αναφέρεται στο νεκρώσιμο δείπνο, όπου οι νεκροί ετιμώνταν με ζυμαρικά και μακαρίζονταν. Αυτή η έννοια προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “μακαρία”, η οποία αναφερόταν σε μια ειδική ψυχόπιτα, μια κομμάτι άρτου με ένα σχήμα παρόμοιο με το σύγχρονο μελομακάρονο, που προσφέρονταν στους νεκρούς μετά την κηδεία. Όταν αυτή η “μακαρία” εμποτίζετο με σιρόπι μελιού, πιθανότατα παρουσιάστηκε η λέξη “μελομακάρονο” και καθιερώθηκε η παραδοσιακή μορφή του γλυκού.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας του, το μελομακάρονο έχει γίνει αγαπημένο γλυκό και απαραίτητο μέλος κάθε εορταστικού τραπεζιού. Οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί, ειδικά οι Θεσσαλονικείς, έχουν απελευθερώσει τη φαντασία και το μεράκι τους ώστε να προσφέρουν στο κοινό την εκπληκτική ποικιλία επαναφορτωμένων μελομακάρονων. Τα εύφημα γλυκά είναι πλέον διαθέσιμα με λευκή και μαύρη σοκολάτα, σε σχήμα κρουασάν, αλοιφή, παγωτό και ακόμα και συνδυασμένα με γιαούρτι παγωτό. Κάθε νέα παραλλαγή αποτελεί μια απόλαυση για τις γευστικές μας αισθήσεις και μας προκαλεί να ανακαλύψουμε την πλανητική απόλαυση που κρύβεται πίσω από αυτό το γλυκό κόσμημα.