2 Οκτωβρίου 2025

Μια γευστική αναζήτηση στον κόσμο των πλακόπιτων στην Αρκαδία

Τελευταία Άρθρα

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

8 καταπληκτικά Airbnb για τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για city breaks, γνωστή για τον πολιτισμό, την εκπληκτική γαστρονομία και τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στο Κορακοβούνι, ένα υπέροχο χωριό της Αρκαδίας, ζει μια ομάδα γυναικών που φτιάχνουν τις περίφημες πλακόπιτες. Όταν επισκέπτηκα αυτό το μέρος, αντίκρισα ένα διώροφο σπίτι με αυλή, όπου η κυρία Θωμαΐς μας υποδέχθηκε με χαμόγελο. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένη να μας μάθει τα μυστικά της πλακόπιτας και να μας παρουσιάσει την τέχνη της.

Η πλακόπιτα, όπως μας εξήγησε η κυρία Θωμαΐς, παίρνει αυτό το όνομα γιατί ετοιμάζεται πάνω σε μια σιδερένια πλάκα. Αποτελεί ένα απλό και εύκολο ψωμί που χρησιμοποιούνταν κυρίως στο παρελθόν για να το πάρουν μαζί τους στα χωράφια. Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και οι υλικές πρώτες ύλες είναι εύκολα προσβάσιμες. Σε μια λεκάνη αναμιγνύεται αλεύρι κίτρινο με λευκό αλεύρι, μαγειρική σόδα, αλάτι και κρύο νερό. Αφού ζυμωθεί, η ζύμη χωρίζεται σε μικρά μπαλάκια και ανοίγεται με έναν πλάστη. Κατόπιν, το ζυμάρι τοποθετείται πάνω στην πλάκα που έχει ζεσταθεί προηγουμένως στη φωτιά και δημιουργείται μία μικρή τρύπα στο κέντρο της πλακόπιτας, ώστε το εσωτερικό της να ψηθεί ομοιόμορφα.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η κυρία Θωμαΐς και οι γυναίκες που την βοηθούν φτιάχνουν τις πλακόπιτες μία μετά την άλλη με απίστευτη ευκολία. Η γεύση τους είναι ζεστή και απολαυστική, αλλά ακόμη και όταν κρυώσουν, παραμένουν ένα ψωμί που αποζημιώνει τον ουρανίσκο.

Μείναμε αρκετή ώρα στην αυλή του σπιτιού, απολαμβάνοντας τις πλακόπιτες και συζητώντας με την κυρία Θωμαΐς. Μας μίλησε για το παρελθόν και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν όταν εργάζονταν στα χωράφια. Τώρα, ασχολείται κυρίως με τον κήπο και την περιποίηση των φυτών της. Η αξία της παλιάς παράδοσης και οι πολύτιμες τεχνικές που διατηρούνται μέσα από τις γενιές είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε.

Τελικά, η εμπειρία αυτή στο Κορακοβούνι με οδήγησε στη σκέψη της ιταλικής cucina povera. Εκείνη την κουζίνα που προέρχεται από τις αγροτικές περιοχές και επιστρέφει για να μας θυμίσει την αξία των φυσικών, εποχιακών υλικών και την ουσία της απλότητας. Μια τέτοια “σοφή κουζίνα” μπορεί να μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με την γεύση, την προσωπικότητα και την ισορροπία της καθημερινής μας διατροφής. Έτσι, μέσα από την απλότητα των πλακοπίτων, ανακαλύψαμε μια γαστρονομική επιδραστικότητα που μας ταξιδεύει σε αυθεντικές και αγαπημένες γεύσεις.