Πρόβληματα μνήμης, σύγχυση και άνοια. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους φόβους που σχετίζονται με την γήρανση και το παλαιότερο ηλικιακό γκρουπ. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ανακάλυψαν ότι η άνοια ήταν παράξενα σπάνια στην αρχαία Ελλάδα. Βασιζόμενοι σε αναλύσεις των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών ιατρικών κειμένων, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η άνοια δεν ήταν γνωστή πριν από χιλιάδες χρόνια. Προσπαθώντας να κατανοήσουν την αρχαία Ελλάδα, οι επιστήμονες ερεύνησαν τα αρχαία ιατρικά κείμενα του Ιπποκράτη, γνωστού ως ο πατέρας της ιατρικής. Προκύπτει ότι αναφέρονται πολλές ασθένειες που συνδέονται με την γήρανση, όπως κώφωση και σοβαρές πεπτικές διαταραχές, αλλά δεν υπάρχουν καμία αναφορά σε απώλεια μνήμης.
Είναι παράδοξο ότι η άνοια ήταν τόσο ασυνήθιστη στην αρχαία κοινωνία, ενώ σήμερα η νόσος επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σύγχρονη ζωή και το περιβάλλον μας ίσως ευθύνονται για το υψηλό ποσοστό ανοίας σήμερα. Η καθιστική ζωή και η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι οι κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν την αύξηση.
Σήμερα, περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, σχεδόν το 40% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν ή αναβληθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πώς μπορείτε εσείς να μειώσετε τον κίνδυνο; Μια σειρά παραγόντων μπορούν να βοηθήσουν. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρησιμοποιήστε ακουστικά βαρηκοΐας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής και αποφύγετε υψηλά επίπεδα θορύβου. Μειώστε την έκθεσή σας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, σταματήστε το κάπνισμα και προσπαθήστε να έχετε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Ακόμα και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας, αποφεύγοντας την παχυσαρκία και τον διαβήτη.