Τα ερευνητικά δεδομένα που έχουν προκύψει αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο: έως και το 20% της οστικής μάζας μπορεί να χαθεί μετά την εμμηνόπαυση. Ενδέχεται μία στις δύο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να πάσχει από οστεοπόρωση, ενώ η πλειοψηφία τους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κάποιου κατάγματος κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, να περιορίσει την κινητικότητα και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την επιβίωση. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για μια γυναίκα να ξεκινήσει μια θεραπεία για την οστεοπόρωση. Στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν τα καταγματικά περιστατικά που συνδέονται με την οστεοπόρωση και να διατηρηθεί η υγεία των οστών.
Τα αποτελέσματα από έρευνες έχουν δείξει ότι η οστεοπόρωση, που σημαίνει “τρυφερά οστά”, είναι μία προοδευτική κατάσταση όπου τα οστά γίνονται δομικά αδύναμα και πιθανότερα να σπάσουν ή να ραγίσουν. Οι αλλαγές στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, και ειδικότερα η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, επιταχύνουν την απώλεια οστικής μάζας. Μία από τις τρεις φυσικές ορμόνες οιστρογόνων, η οιστραδιόλη, έχει εμφανή επιπτώσεις σε γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση. Καθώς η παραγωγή της μειώνεται, εμφανίζονται συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως διακυμάνσεις διάθεσης, κολπική ξηρότητα, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, με αυξημένο κίνδυνο για μακροπρόθεσμη οστεοπόρωση.
Στην υγεία των οστών συμβάλλουν σημαντικά επίσης η βιταμίνη D και το ασβέστιο. Η βιταμίνη D διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ισχυρών οστών. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οστά μπορεί να μην αναπτυχθούν σωστά ή να χάσουν μάζα και να είναι ευάλωτα σε καταγματικά γεγονότα. Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές και ορμονικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη περαιτέρω απώλειας οστικής μάζας και την προώθηση της ανάπτυξης νέων οστών.
Ωστόσο, η θεραπεία δεν είναι αρκετή από μόνη της. Είναι επίσης απαραίτητο να υιοθετηθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που επηρεάζουν την υγεία των οστών. Για παράδειγμα, η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Ένας συνδυασμός ασκήσεων αντίστασης, ισορροπίας και βάρους όπως περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα ή πιλάτες, μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της υγείας των οστών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τρέφεστε με ισορροπημένο διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα λαχανικά και λιπαρά ψάρια πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινή σας διατροφή. Επιπλέον, η λήψη επαρκούς βιταμίνης D είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο είναι απαραίτητη για να απορροφηθεί το ασβέστιο.
Η αποφυγή του καπνίσματος και η μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης σημαντικές, καθώς αυτές οι συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας και καταγμάτων. Η συνολική προσέγγιση στη διαχείριση της οστεοπόρωσης που συνδυάζει τη φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή, την άσκηση και υγιείς συνήθειες, είναι κρίσιμη για να ενισχυθούν τα οστά και να προληφθούν καταγματικά γεγονότα. Μέσω των θεραπειών αυτών, οι γυναίκες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να διατηρήσουν μια ενεργή και υγιή ζωή.