Η μπεσαμέλ είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Με την κρεμώδη υφή της, συμπληρώνει τέλεια πιάτα όπως μουσακά, παστίτσιο, παπουτσάκια μελιτζάνας και πολλά άλλα πιάτα που ψήνονται στο φούρνο. Ωστόσο, η παρασκευή της μπεσαμέλ μπορεί να έχει τα δικά της μυστικά και παγίδες. Παρακάτω, θα δούμε πέντε συχνά λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπεσαμέλ και πώς να τα αποφύγουμε.
1. Λάθος αναλογίες: Συχνά προσθέτουμε τα υλικά τριγύρω, χωρίς μετρικό όρο. Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί καλά με την μπεσαμέλ. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, ακολουθήστε αυστηρά τη βασική συνταγή για τη μπεσαμέλ.
2. Λάθος παρασκευή του roux: Το roux είναι η βάση της μπεσαμέλ και χρειάζεται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να πετύχει η παρασκευή του. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους χρόνους μαγειρέματος και να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο με το μάτι. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να αναζητήσουμε σχετικές συμβουλές.
3. Χρήση κρύου γάλακτος: Μπορούμε να φτιάξουμε μπεσαμέλ με κρύο γάλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μαγειρευτεί σωστά. Γι’ αυτό, πρέπει να ζεστάνουμε το γάλα μας λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων πριν το προσθέσουμε.
4. Προσθήκη όλου του γάλακτος μαζί: Η προσθήκη όλου του γάλακτος μαζί μπορεί να οδηγήσει σε συχνή σβώλωση του μίγματος, ειδικά αν χρησιμοποιούμε κρύο γάλα. Προσθέτουμε πρώτα μια μικρή ποσότητα ζεστού γάλακτος και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν όλοι οι σβώλοι πριν προσθέσουμε την υπόλοιπη ποσότητα.
5. Ανεπαρκές ψήσιμο: Η μπεσαμέλ χρειάζεται περισσότερο από απλά ψήσιμο και ανακάτεμα για να έχει τη σωστή υφή. Καλύτερα να ψήνουμε τη μπεσαμέλ αργά, για να επιτρέψουμε στα μόρια του αλευριού να διαλυθούν πλήρως και να συνδεθούν με το υγρό, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη σάλτσα.
Με αυτές τις συμβουλές και μυστικά, μπορούμε να φτιάξουμε μια τέλεια μπεσαμέλ, που θα προσθέσει νόστιμη και κρεμώδη γεύση στα πιάτα μας. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή και τις παραπάνω οδηγίες για να επιτύχετε το βέλους και τη νοστιμιά που επιθυμείτε!