Μια πρόσφατη έρευνα έχει αναφέρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και με βραδύτερη γνωστική επιδείνωση σε περίπτωση διάγνωσης. Αυτή η έκπληξη για τους ερευνητές δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα τριγλυκεριδίων πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διαλογής, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του πώς επηρεάζεται η γνωστική ικανότητα από αυτό τον τύπο λίπους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα τριγλυκερίδια και την άνοια.
Η μελέτη περιλάμβανε περισσότερα από 18.000 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών, που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και τη χοληστερόλη τους κατά τη διάρκεια 6 και 12 ετών παρακολούθησης. Από τους συμμετέχοντες, ορισμένοι εμφάνισαν άνοια είτε κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 ετών είτε μετά από 12 χρόνια.
Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συσχετίστηκαν με βραδύτερη γνωστική επιδείνωση στους ασθενείς που εμφάνισαν άνοια. Επιπλέον, υποθέτουν ότι υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από την αρχή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτία-αποτέλεσμα σύνδεση μεταξύ των τριγλυκεριδίων και της άνοιας.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση των μηχανισμών που παίζουν ρόλο στην άνοια. Ωστόσο, προειδοποιούν για τη χρήση των επιπέδων τριγλυκεριδίων ως εργαλείο διαλογής για την άνοια. Εν τω μεταξύ, η άνοια παραμένει μια δύσκολη κατάσταση διάγνωσης, με τη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και την παροχή σωστής στήριξης στο ηλικιωμένο άτομο να είναι κρίσιμα σημαντικά για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.