Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας ακοής σε ένα η και στα δύο αυτιά τους. Αλλά μόλις λίγοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ακουστικά για να βελτιώσουν την ακοή τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Ωστόσο, αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και να αυξήσει τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς.
Η Δρ. Τζάνετ Τσόι, ωτορινολαρυγγολόγος και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Lancet Healthy Longevity, δηλώνει: «Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούν τακτικά ακουστικά έχουν τουλάχιστον 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν καθόλου ακουστικά».
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής μεταξύ των ετών 1999-2012. Οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 10.000 ενήλικες που είχαν προσπελάσει τις εξετάσεις ακοής και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση ακουστικού.
Από τους συμμετέχοντες, 1.863 ενήλικες διαγνώστηκαν με απώλεια ακοής. Από αυτούς, 237 ήταν τακτικοί χρήστες ακουστικών, φορώντας τα ακουστικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πέντε ώρες την εβδομάδα ή τις μισές φορές ενώ οι υπόλοιποι 1.483 δε χρησιμοποιούσαν ακουστικά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση του κινδύνου θνησιμότητας παρέμεινε σταθερή σε περίπου 25% για τους τακτικούς χρήστες ακουστικών, ανεξάρτητα από την ένταση της απώλειας ακοής, την ηλικία, την εκπαίδευση και το ιατρικό ιστορικό. Από την άλλη, δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των μη τακτικών χρηστών και εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου ακουστικά.
Παρόλο που η έρευνα δεν εξέτασε άμεσα τους λόγους για τους οποίους τα ακουστικά είναι συνδεδεμένα με τη μακροζωία, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η χρήση αυτών μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη και την άνοια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία που συνοδεύουν τη βελτιωμένη ακοή μπορούν να συμβάλουν στην συνολική υγεία και να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής.
Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η απώλεια ακοής χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής και να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και άνοια. Επομένως, η νέα αυτή έρευνα αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση σχετικά με τη σύνδεση απώλειας ακοής, χρήσης ακουστικών και θνησιμότητας, συμπεραίνουν οι ερευνητές.