2 Οκτωβρίου 2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό και βραδινό για μία «γερή» καρδιά

Τελευταία Άρθρα

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η βέλτιστη ώρα για το πρωινό και το βραδινό που θα προστατεύσει την καρδιά μας

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τρώμε τα γεύματά μας τη σωστή ώρα για την υγεία μας, αλλά μια πρόσφατη έρευνα φαίνεται να δίνει πιο συγκεκριμένες οδηγίες. Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications», περιελάμβανε πάνω από 100,000 ενήλικες άτομα και αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση ανάμεσα στην ώρα κατανάλωσης του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας και την υγεία της καρδιάς μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καθυστέρηση στο να φάμε το πρώτο μας γεύμα της ημέρας συνδέεται σημαντικά με μια αύξηση 6% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για κάθε ώρα καθυστέρησης. Επιπλέον, η κατανάλωση δείπνου μετά τις 21:00 συσχετίζεται με μια αύξηση 28% στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό, ειδικά για τις γυναίκες. Βάσει αυτών των ευρημάτων, οι επιστήμονες συστήνουν ένα περίπου 13ωρο κενό ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό την επόμενη μέρα, έτσι ώστε το σώμα μας να μπορεί να αναπαυθεί και να προστατεύεται η καλή λειτουργία της καρδιάς μας.

Το περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού και πόσιμων υγρών κατά διαστήματα δίνει την ευκαιρία στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να ρυθμιστεί oρμονικά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό προάγει την ισορροπία των ορμονών, η διαταραχή της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών τριγλυκεριδίων και χαμηλών επιπέδων HDL (καλή) χοληστερόλης. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και τελικά καρδιοπάθειας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε το εσωτερικό μας ρολόι και να τρώμε το πρωινό μας λίγο πριν τις 8 το πρωί και το βραδινό μας λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Επιπλέον, να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη μας για υψηλής περιεκτικότητας φαγητό, λόγω της ορμόνης της πείνας, γνωστής ως γκρελίνη.

Για να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, ακολουθούμε τη φύση και ακολουθούμε το εσωτερικό μας ρολόι.