4 Δεκεμβρίου 2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι ώρα πρέπει να τρώμε πρωινό και βραδινό για μία «γερή» καρδιά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η βέλτιστη ώρα για το πρωινό και το βραδινό που θα προστατεύσει την καρδιά μας

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τρώμε τα γεύματά μας τη σωστή ώρα για την υγεία μας, αλλά μια πρόσφατη έρευνα φαίνεται να δίνει πιο συγκεκριμένες οδηγίες. Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications», περιελάμβανε πάνω από 100,000 ενήλικες άτομα και αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση ανάμεσα στην ώρα κατανάλωσης του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας και την υγεία της καρδιάς μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, η καθυστέρηση στο να φάμε το πρώτο μας γεύμα της ημέρας συνδέεται σημαντικά με μια αύξηση 6% στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων για κάθε ώρα καθυστέρησης. Επιπλέον, η κατανάλωση δείπνου μετά τις 21:00 συσχετίζεται με μια αύξηση 28% στον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό, ειδικά για τις γυναίκες. Βάσει αυτών των ευρημάτων, οι επιστήμονες συστήνουν ένα περίπου 13ωρο κενό ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό την επόμενη μέρα, έτσι ώστε το σώμα μας να μπορεί να αναπαυθεί και να προστατεύεται η καλή λειτουργία της καρδιάς μας.

Το περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού και πόσιμων υγρών κατά διαστήματα δίνει την ευκαιρία στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να ρυθμιστεί oρμονικά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό προάγει την ισορροπία των ορμονών, η διαταραχή της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλών τριγλυκεριδίων και χαμηλών επιπέδων HDL (καλή) χοληστερόλης. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και τελικά καρδιοπάθειας, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε το εσωτερικό μας ρολόι και να τρώμε το πρωινό μας λίγο πριν τις 8 το πρωί και το βραδινό μας λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Επιπλέον, να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη μας για υψηλής περιεκτικότητας φαγητό, λόγω της ορμόνης της πείνας, γνωστής ως γκρελίνη.

Για να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, ακολουθούμε τη φύση και ακολουθούμε το εσωτερικό μας ρολόι.