2 Οκτωβρίου 2025

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τελευταία Άρθρα

8 καταπληκτικά Airbnb για τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για city breaks, γνωστή για τον πολιτισμό, την εκπληκτική γαστρονομία και τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με την μελέτη, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 53,000 υγιείς γυναίκες για οκτώ χρόνια και κατέληξαν ότι η κατανάλωση ακόμα και μιας κούπας γάλακτος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 50%. Εάν καταναλώνονται δύο ή τρεις κούπες, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την κατανάλωση σόγιας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συνδέσεις ανάμεσα στο γάλα και τον καρκίνο μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καρκίνος του μαστού συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), ο οποίος προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη δεν αποκαλύπτει σαφείς συσχετισμούς μεταξύ των προϊόντων σόγιας και του καρκίνου, αλλά υποστηρίζει ότι η υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με εναλλακτικές επιλογές για μια βέλτιστη προστασία.

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο περιεχόμενο ορμονών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εναλλακτικές επιλογές όπως τα προϊόντα σόγιας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού.