28 Απριλίου 2025

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τελευταία Άρθρα

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος

Μοίρασε τη γιορτινή χαρά με τον αγαπημένο σου σκύλο

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το να μοιραζόμαστε την χαρά και τα φαγητά με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι ακόμα πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσ

Τα παιδιά μας μαθαίνουν την αληθινή ευτυχία: Μια νέα οπτική προοπτική

Έχοντας τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία για να αποκτήσουμε μια πιο απλή, χαρούμενη και

Έτσι θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι χαρούμενη

Αποκρυπτογραφώντας τη χαρά της γάτας σας: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ευτυχίας του αγαπημένου σας κατοικίδιου" Ποιος δεν θέλει το κατοικίδιό του να είναι

Νέα αυξητική τάση στα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο – Αύξηση των θυμάτων σε ένα μήνα στους δρόμους

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των οδικών τροχαίων ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 5,5% τον περασμένο Οκ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με την μελέτη, ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 53,000 υγιείς γυναίκες για οκτώ χρόνια και κατέληξαν ότι η κατανάλωση ακόμα και μιας κούπας γάλακτος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 50%. Εάν καταναλώνονται δύο ή τρεις κούπες, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την κατανάλωση σόγιας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι συνδέσεις ανάμεσα στο γάλα και τον καρκίνο μπορεί να οφείλονται στις ορμόνες που περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καρκίνος του μαστού συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), ο οποίος προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη δεν αποκαλύπτει σαφείς συσχετισμούς μεταξύ των προϊόντων σόγιας και του καρκίνου, αλλά υποστηρίζει ότι η υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με εναλλακτικές επιλογές για μια βέλτιστη προστασία.

Συνοψίζοντας, η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο περιεχόμενο ορμονών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εναλλακτικές επιλογές όπως τα προϊόντα σόγιας, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού.