7 Απριλίου 2025

Νέα Έρευνα: Τα ψιλά φασόλια ως σύμμαχος κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τελευταία Άρθρα

Η σημασία της ενιαίας προσέγγισης στους καυγάδες γονέων για την ευημερία των παιδιών”

Ο γονείς είναι εκείνοι που φέρουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των καυγάδων τους, αυτό που σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά τους. Ο τρόπος

Συναρπαστικές συνεργασίες, αξέχαστα βιβλία, αιώνιες εκδόσεις”: Ένα ταξίδι στα 80 χρόνια των εκδόσεων Ίκαρος.

Τι λες, φτιάχνουμε έναν εκδοτικό οίκο; Με αυτήν την πρόταση, πριν από 80 χρόνια, ο Αλέκος Πατσιφάς ρώτησε τον Μάριο Πλωρίτη στο βιβλιοπωλείο Κακουλίδη της Ομ

Η επιστροφή του Mitsubishi Colt: Το πολυαναμενόμενο μοντέλο που θα κατακτήσει την Ελλάδα!

Η Mitsubishi είναι μια δημοφιλής μάρκα στην ελληνική αγορά. Τα αυτοκίνητα της πάντα έχουν απήχηση στο αγοραστικό κοινό, είτε πρόκειται για επιβατικά οχήματα

Η ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής διακρίνεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης”

Η ελληνική αποστολή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad 2023) επιστρέφει με κορυφαίες διακρίσεις από τον διαγωνισμό που διεξήχθη στον Π

Tesla: Αυξημένες παραδόσεις για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις τιμών

Νέα στοιχεία αναφέρουν ότι οι παραδόσεις της Tesla στην Κίνα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, καθώς οι πελάτες έβιαζαν τις αγορές τους πριν η εταιρεία αυξήσει τις τιμ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα από το Αντικαρκινικό Κέντρο “MD Anderson Cancer Center” του Πανεπιστημίου του Τέξας, τα ψιλά φασόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία σε άτομα που έχουν πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine, εστιάζει στην επίδραση των ψιλών φασολιών στην υγεία του πεπτικού συστήματος και το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς είναι γνωστό ότι αυτοί οι δείκτες συνδέονται με την παχυσαρκία και τη νόσο.

Βάσει αυτής της έρευνας, η κατανάλωση μιας κούπας ψιλών φασολιών την ημέρα συνδέεται με θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση της α-ποικιλομορφίας (alpha-diversity) ή απλώς των ωφέλιμων βακτηρίων (Faecalibacterium, Eubacterium και Bifidobacterium), καθώς και μείωση των παθογόνων βακτηρίων. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Η διαιτητική αξία των φασολιών οφείλεται στις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως οι πλούσιες φυτικές ίνες, τα αμινοξέα και άλλα μικροθρεπτικά που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ελέγχοντας τη φλεγμονή. Επίσης, παρόλο που η κατανάλωσή τους θεωρείται οικονομική επιλογή, ορισμένοι αποφεύγουν τα φασόλια λόγω των παρενεργειών στο γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και τη συνεπή κατανάλωση, αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να μειωθούν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν κάποιος επιχειρήσει αυτήν τη διατροφική παρέμβαση, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, καθώς αυτή μπορεί να έχει πιθανές επιπτώσεις χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση. Επίσης, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πώς οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου ή τη βελτίωση της θεραπείας.

Η μελέτη “BE GONE” περιλάμβανε 48 άτομα με παχυσαρκία και ιστορικό βλαβών στο έντερο, και επιδίωκε να διαπιστώσει την επίδραση των ψιλών φασολιών στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν ένα φλιτζάνι βιολογικά ψιλά φασόλια κονσέρβα στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση των φασολιών συνδέονταν με θετικές επιδράσεις στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων. Παρά ταύτα, η σύνδεση αυτή αποδεικνύεται προσωρινή, αφού οι θετικές επιδράσεις εξασθενούν γρήγορα μετά τη διακοπή της κατανάλωσης.

Συνολικά, αυτή η έρευνα αποκαλύπτει τη δυνητική ευεργετική επίδραση των ψιλών φασολιών στην προστασία και την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες και να ενισχυθεί αυτή η θετική σύνδεση.