2 Οκτωβρίου 2025

Νέα Έρευνα: Τα ψιλά φασόλια ως σύμμαχος κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τελευταία Άρθρα

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα από το Αντικαρκινικό Κέντρο “MD Anderson Cancer Center” του Πανεπιστημίου του Τέξας, τα ψιλά φασόλια μπορούν να προσφέρουν προστασία σε άτομα που έχουν πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine, εστιάζει στην επίδραση των ψιλών φασολιών στην υγεία του πεπτικού συστήματος και το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς είναι γνωστό ότι αυτοί οι δείκτες συνδέονται με την παχυσαρκία και τη νόσο.

Βάσει αυτής της έρευνας, η κατανάλωση μιας κούπας ψιλών φασολιών την ημέρα συνδέεται με θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση της α-ποικιλομορφίας (alpha-diversity) ή απλώς των ωφέλιμων βακτηρίων (Faecalibacterium, Eubacterium και Bifidobacterium), καθώς και μείωση των παθογόνων βακτηρίων. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται με την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Η διαιτητική αξία των φασολιών οφείλεται στις ευεργετικές τους ιδιότητες, όπως οι πλούσιες φυτικές ίνες, τα αμινοξέα και άλλα μικροθρεπτικά που περιέχουν. Αυτά τα συστατικά υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ελέγχοντας τη φλεγμονή. Επίσης, παρόλο που η κατανάλωσή τους θεωρείται οικονομική επιλογή, ορισμένοι αποφεύγουν τα φασόλια λόγω των παρενεργειών στο γαστρεντερικό σύστημα. Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και τη συνεπή κατανάλωση, αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να μειωθούν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν κάποιος επιχειρήσει αυτήν τη διατροφική παρέμβαση, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, καθώς αυτή μπορεί να έχει πιθανές επιπτώσεις χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση. Επίσης, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πώς οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου ή τη βελτίωση της θεραπείας.

Η μελέτη “BE GONE” περιλάμβανε 48 άτομα με παχυσαρκία και ιστορικό βλαβών στο έντερο, και επιδίωκε να διαπιστώσει την επίδραση των ψιλών φασολιών στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν ένα φλιτζάνι βιολογικά ψιλά φασόλια κονσέρβα στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση των φασολιών συνδέονταν με θετικές επιδράσεις στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων. Παρά ταύτα, η σύνδεση αυτή αποδεικνύεται προσωρινή, αφού οι θετικές επιδράσεις εξασθενούν γρήγορα μετά τη διακοπή της κατανάλωσης.

Συνολικά, αυτή η έρευνα αποκαλύπτει τη δυνητική ευεργετική επίδραση των ψιλών φασολιών στην προστασία και την καλύτερη διαχείριση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες και να ενισχυθεί αυτή η θετική σύνδεση.