13 Μαρτίου 2025

Νέα γνώση: Η δίαιτα DASH προστατεύει τις γυναίκες από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Τελευταία Άρθρα

Διάλειμμα: Απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Πώς θα προσφέρετε ενέργεια στον εγκέφαλό σας χωρίς να του δώσετε το αναγκαίο διάλειμμα; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να επικεντρωθεί σε βαθύτερες σκέψ

Η αμετάκλητη αγάπη της μητρότητας: Θυσιάζοντας για το αγαπημένο μας παιδί

Ως μητέρα, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με ένα επίπονο δίλημμα - να θυσιάσεις τα αγαπημένα σου πράγματα για να υπερασπιστείς αυτό που αγαπάς περισσότερο. Ένα αναγκαί

Νέα Έρευνα Αποκαλύπτει: Η Φυτική Διατροφή Υπερτερεί της Ζωικής για τη Σωστή Διατροφή

Πρόσφατη έρευνα από ερευνητές στη Γερμανία έρχεται να ανατρέψει τις συνηθεις διατροφικές πρακτικές και να επιβεβαιώσει ότι η φυτική διατροφή είναι υπεράνω τη

Επιπτώσεις καφεϊνούχων και ενεργειακών ποτών στα παιδιά: Κίνδυνος για εγκεφαλική λειτουργία και ανθυγιεινές συνήθειες

Τα καφεϊνούχα και τα ενεργειακά ποτά συνήθως θεωρούνται ως "απαγορευμένα" για τα παιδιά λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Ωστόσο, μια νέα μελέ

Αυξημένο ενδιαφέρον για το Polestar 6!

Οι Σουηδοί κατασκευαστές αυτοκινήτων Polestar αντιμετωπίζουν τεράστια ζήτηση για το καινούργιο τους μοντέλο, το Polestar 6. Αρχικά είχαν σχεδιάσει να κατασκε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η δίαιτα DASH, που επιλέχθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ως η καλύτερη διατροφή για την υγεία της καρδιάς, μπορεί επίσης να προστατεύσει τις γυναίκες από την άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia και αναφέρει ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα DASH είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια μνήμης και άλλα σημάδια γνωστικής εξασθένισης στη μέση ηλικία.

Η δίαιτα DASH, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), προωθεί την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, χαμηλής λιπαρότητας ή λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και άπαχο κρέας, όσπρια και ξηρούς καρπούς, καθώς και ελαιόλαδο.

Για να επιτευχθούν οι υποστηρικτικοί στόχοι υγείας, πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Επίσης, πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψη αλατιού.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Τα μύρτιλα, για παράδειγμα, έχουν αναδειχθεί από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts των Ηνωμένων Πολιτειών ως τρόφιμα που καθυστερούν την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επίσης, τα ωμέγα-3 που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία συνδέεται με την καλή μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Η μαύρη σοκολάτα, αν καταναλωθεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των νοητικών ικανοτήτων.

Οι γυναίκες, που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, μπορούν να επωφεληθούν από μια υγιεινή διατροφή, όπως η δίαιτα DASH, για την προστασία της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους. Συνεπώς, η συμπερίληψη αυτών των θρεπτικών τροφίμων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου και να προστατευθεί η μνήμη και οι γνωστικές λειτουργίες στη μεσήλικη ηλικία.