Μετά από πολλές εκδοχές του παραδοσιακού μυδοπίλαφου, αποφάσισα να πειραματιστώ με νέες γεύσεις και υλικά. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η εκδοχή με τραχανά και φρέσκες ντομάτες, που δίνει ένα φρέσκο και αρωματικό αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά:
– 500 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος (κρατήστε το ζουμί τους)
– 500 γρ. μύδια με κέλυφος
– 2 φλιτζάνια γλυκό τραχανά (ή ρύζι)
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
– 1 μέτριο ξερό άσπρο κρεμμύδι
– 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– ½ φινόκιο, ψιλοκομμένο
– 2 μικρές ντομάτες, τριμμένες
– 10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
– 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
– ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
– ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
– ¼ φλιτζάνι ούζο
– Ανθό αλατιού
– Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, την πιπεριά, το φινόκιο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα μύδια και σβήνουμε με το ούζο.
Βήμα 2: Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον τραχανά, την τριμμένη ντομάτα, τα ντοματίνια, τα μυρωδικά, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το ζωμό από τα μύδια και 3½ φλιτζάνια ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
Βήμα 3: Σβήνουμε τη φωτιά, ραντίζουμε το μυδοπίλαφο με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σταθεί για άλλα 4 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Αυτό το μυδοπίλαφο είναι ένα γευστικό πιάτο με πλούσιες γεύσεις και αρώματα. Ο συνδυασμός του τραχανά με τις φρέσκες ντομάτες δίνει μια απίστευτη λαχταριστή γεύση, ενώ οι μύδια προσθέτουν μια θαλασσινή νότα. Απολαύστε αυτό το πιάτο στις καλοκαιρινές σας συγκεντρώσεις και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με τον μοναδικό συνδυασμό γεύσεων.