Στα εργαστήρια των ερευνητών αναπαράγονται τα πιο αρίστης ποιότητας τρόφιμα, όπως το Wagyu, το φουά γκρα και ο blue fin τόνος. Ακόμα και το καλλιεργημένο κρέας κοτόπουλου της εταιρίας Good Meat έχει ήδη λάβει έγκριση για πώληση στις ΗΠΑ και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ονομάτων της γαστρονομίας. Όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Εταιρίες όπως η Orbillion Bio, η Umami Bioworks και η Wanda Fish αναζητούν τρόπους να παράγουν premium καλλιεργημένα προϊόντα, προστατεύοντας παράλληλα και απειλούμενα είδη
Η Orbillion Bio, σε συνεργασία με τον ειδικό κρεοπώλη Guy Crims, στοχεύει στην αναπαραγωγή του περιζήτητου Wagyu, το οποίο προέρχεται από ιαπωνικές φυλές βοοειδών. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προϊόν με την ίδια βουτυρένια γεύση και υφή που χαρακτηρίζει το Wagyu. Αν και αρχικά παράγεται μόνο κιμάς Wagyu, η εταιρία σχεδιάζει να επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της
Επίσης, η Umami Bioworks επικεντρώνεται στην παραγωγή χέλι και blue fin τόνου, είδη που έχουν υποστεί υπερεκμετάλλευση και απειλούνται. Η εταιρία υποστηρίζει ότι μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, παράγοντας τα εν λόγω είδη σε εργαστήρια αντί να εξορύσσει τους πόρους της φύσης
Τέλος, η Wanda Fish επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ανώτερης ποιότητας blue fin τόνου, με την εξάλειψη της παρουσίας του ψευδαργύρου και την προώθηση των Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρών οξέων
Εταιρίες όπως η Gourmey Paris, από την πλευρά τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν καλλιεργημένο φουά γκρα που θα αποκαταστήσει την αίγλη του αρχικού εδέσματος. Η εταιρία συνεργάζεται με διάσημους σεφ, εξερευνώντας νέες γεύσεις και προσπαθώντας να βελτιώσει την αναλογία τήξης του φουά γκρα
Ο κόσμος της γαστρονομίας μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου οι παραδοσιακές πρώτες ύλες αντικαθίστανται από προϊόντα που παράγονται σε εργαστήρια. Το μέλλον της γαστρονομίας φαίνεται προσιτό και πιο βιώσιμο, δίνοντας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε υπέροχα πιάτα χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους πόρους της φύσης και την ευημερία των ζώων.
