5 Δεκεμβρίου 2025

Νέα εποχή στη διατροφή μας: Η εντομοφαγία κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των εντόμων στην διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα τροφίμων. Η έγκριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη και εναλλακτική διατροφική προσέγγιση, που επιτρέπει στους καταναλωτές να ανακαλύψουν έναν νέο κόσμο γεύσεων και εμπειριών.

Στην Ελλάδα, η έγκριση ήρθε λίγο αργότερα, το 2023, με την αδειοδότηση του οικιακού γρύλου (Acheta domesticus) σε μορφή σκόνης. Ο γρύλος αυτός ήδη προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση σε δημητριακά, smoothies και ζυμαρικά. Πέρα από αυτόν, η λίστα με τα εγκεκριμένα έντομα στην ΕΕ σιγά-σιγά διευρύνεται.

Αυτή η νέα προσέγγιση στη διατροφή έχει δημιουργήσει έναν νέο κλάδο προϊόντων. Σήμερα, μπορούμε να βρούμε διάφορα προϊόντα που περιέχουν έντομα στην ελληνική αγορά, κυρίως σε μορφή σκόνης. Αυτά τα προϊόντα προσφέρουν έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων και υπόσχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία των γευμάτων μας.

Μερικά παραδείγματα προϊόντων που περιέχουν έντομα είναι οι μπάρες δημητριακών με πρωτεΐνη από έντομα, τα ζυμαρικά που εμπλουτίζονται με σκόνη από έντομα και τα σνακ όπως τσιπς και crackers που παρασκευάζονται με αλεύρι από έντομα. Επιπλέον, η σκόνη πρωτεΐνης από έντομα μπορεί να προστεθεί σε smoothies, γιαούρτι και ακόμα και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική.

Η ένταξη των εντόμων στη διατροφή μας είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι επιλογές μας αυξάνονται σιγά-σιγά. Τώρα μπορούμε να βρούμε προϊόντα με έντομα σε εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μέσω online αγορών και ακόμα και σε ορισμένα εστιατόρια που έχουν ενσωματώσει στο μενού τους πιάτα με έντομα.

Η εντομοφαγία προσφέρει μια νέα διάσταση στην ευρωπαϊκή διατροφή, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και να προάγουμε μια πιο βιώσιμη κουλτούρα τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να δούμε ακόμα περισσότερα εντόμα να εντάσσονται στη διατροφή μας, αποτελώντας μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών.