2 Οκτωβρίου 2025

Νέα ευεργετικά στοιχεία για την κανέλα – Η αλήθεια για τις ιδιότητες του αντιοξειδωτικού καρυκεύματος

Τελευταία Άρθρα

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

Γιατί το Kalesma στη Μύκονο θεωρείται πρότυπο νέο boutique ξενοδοχείο

Το Kalesma στη Μύκονο έχει κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό πολλών γνωστών media σε όλον τον κόσμο, όπως το Architectural Digest, το Harpers Bazaar, τ

«Hijarbie»: Η Barbie με τη μαντίλα επιστρέφει

Μετά από ένα διάλειμμα έξι ετών, δημοσιεύτηκε στο Instagram η φωτογραφία μιας κούκλας που φοράει ένα ροζ φόρεμα και μια μαντίλα, ποζάροντας μπροστά σε ένα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

*Γράφει ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός MSc, PhD, Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής*

Η κανέλα είναι ένα καρύκευμα που λαμβάνεται από το φλοιό του φυτού Cinnamomum zeylanicum. Πρόκειται για ένα δέντρο που είναι γηγενές στη Σρι Λάνκα και καλλιεργείται τώρα σε διάφορες άλλες τροπικές χώρες. Η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως για τη γεύση και τις ιατρικές της ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, ενώ έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Η κανέλα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως τo καφεϊκό οξύ, κουμαρικό οξύ, επικατεχίνη, ισοβγενόλη, προ-ανθοκυανιδίνες, σαφρόλη βανιλίνη, πολυφαινόλες, κινναμική αλδεΰδη και σαλικυλικά οξέα. Επίσης, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, καθώς και σε φυτικές ίνες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι οι τύπου ΙΙ διαβητικοί που καταναλώνουν ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλας ημερησίως για περισσότερο από 40 ημέρες έχουν βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα τους. Οι επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκαν από 13% έως 26%, ενώ τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν μεταξύ 23% και 30%. Επιπλέον, η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, των κολπικών μολύνσεων Candida και ακόμη κατά των ψειρών.

Η κανέλα επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της εκτέλεσης καθηκόντων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα ενισχύει την προσαρμοστικότητα και τις απαιτήσεις της εργασίας σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένη προσοχή.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να λαμβάνονται μερικά μέτρα προφύλαξης κατά τη χρήση της κανέλας. Ειδικά για τους διαβητικούς, πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Επίσης, η κανέλα περιέχει ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το συκώτι. Πριν από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συνοψίζοντας, η κανέλα είναι ένα παντοδύναμο καρύκευμα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες. Από τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα μέχρι την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των μολύνσεων, η κανέλα αποδεικνύεται ένα υπέροχο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν από τη χρήση της.