Η τυρόπιτα είναι ίσως η πιο αγαπημένη πίτα στην ελληνική κουζίνα. Το αφράτο και τραγανό της καλαμάκι έχει κλέψει τις καρδιές μας και είναι απαραίτητο σε κάθε γιορτή και κοινωνική συγκέντρωση. Ωστόσο, η παραδοσιακή συνταγή της τυρόπιτας μπορεί να απαιτεί αρκετό χρόνο και δεξιοτεχνία στην παρασκευή του φύλλου. Αν ψάχνετε για μια εύκολη και γρήγορη εναλλακτική, δοκιμάστε αυτήν την εκπληκτική τυρόπιτα με γιαούρτι και φέτα.
Για τη νέα μας συνταγή, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
– 200γρ στραγγιστό γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
– 140γρ αλεύρι (1/2 κούπα), για όλες τις χρήσεις
– 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 170γρ λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
– 400γρ φέτα
– 200γρ κίτρινο τυρί τριμμένο (προτείνουμε γραβιέρα ή ρεγκάτο)
– 2 αυγά, χτυπημένα
– 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
– πιπέρι
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το γιαούρτι, τα αυγά και τη λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο. Ανακατέψτε πολύ καλά με ένα κουτάλι αρχικά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα
Στη συνέχεια, προσθέστε το τριμμένο κίτρινο τυρί και ανακατέψτε για να ενσωματωθεί. Προσθέστε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και ανακατέψτε προσεκτικά με ένα κουτάλι. Σκοπός μας είναι να “διπλώσουμε” τη φέτα μέσα στο μείγμα, χωρίς να τη διαλύσουμε σε μικρά κομματάκια. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι για να δώσετε αρώματα και γεύση
Αλείψτε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με μαργαρίνη και ρίξτε μέσα το μείγμα της τυρόπιτας. Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφί και τραγανή. Μπορείτε να ελέγξετε αν έχει ψηθεί εισάγοντας ένα μαχαίρι μέσα της. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό, χωρίς το μείγμα να κολλάει, τότε είναι έτοιμη!
Αυτή η νέα εκδοχή της τυρόπιτας είναι ευκολότερη από ποτέ! Προσθέστε τη στο μενού σας για κάθε περίσταση και εκπλήξτε τους καλεσμένους σας με την αφράτη υφή και την πλούσια γεύση της. Αν αναζητάτε και άλλες παραλλαγές, δοκιμάστε την τυρόπιτα της μαμάς. Είναι εξίσου αφράτη και χωρίς φύλλο, ιδανική για ένα γεύμα ή ένα σνακ!