3 Οκτωβρίου 2025

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης, Προτείνοντας νέες τροφές για αυξημένη απόδοση!

Τελευταία Άρθρα

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο τίτλος “Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης” περιγράφει το θέμα τουυ αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Η μελέτη επισημαίνει τον ρόλο των δημητριακών ολικής αλέσεως στην προστασία της μνήμης από την γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και την απόδοση της μνήμης. Αυτά τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από ασθένειες.

Μερικές προτεινόμενες πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως που μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή μας περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το πλιγούρι βρώμης, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι το ποπ κορν, το αγαπημένο σνακ πολλών, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως. Το καλαμπόκι, ακόμη και σε μορφή ποπ κορν, είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτά τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας ως σνακ για να αυξήσουμε την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών τροφών.

Ενδεικτικές προτάσεις για τροφές ολικής άλεσης περιλαμβάνουν ποπ κορν, μπισκότα και μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως ως σνακ. Για πρωινό, μπορούμε να επιλέξουμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού με ψωμί ολικής άλεσης ή γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και μέλι. Για μεσημεριανό μπορούμε να επιλέξουμε μπαγκέτα με ψωμί ολικής άλεσης και ντάκο κριθαρένιο ολικής άλεσης. Και για βραδινό μπορούμε να επιλέξουμε φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου με καστανό ρύζι και σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης.

Σε γενικές γραμμές, η ενσωμάτωση τροφών ολικής άλεσης στη διατροφή μας μπορεί να συνδεθεί με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, προστασία της μνήμης και μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, διαβήτης και παχυσαρκία.

Γιατί λοιπόν να μην γεμίσουμε τη διατροφή μας με αυτά τα θρεπτικά δημητριακά για ένα γερό μυαλό και καλύτερη μνήμη;