Η ανησυχία για την κινεζική πνευμονία σε παιδιά έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της διεθνούς υγειονομικής κοινότητας και της επιστημονικής κοινότητας. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει στην Κίνα, πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης εξάπλωση αυτής της “περίεργης” πνευμονίας. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ευρωπαϊκών αρχών εξετάζουν τρία ενδεχόμενα για την κατανόηση αυτής της απειλής.
Το πρώτο ενδεχόμενο είναι η αύξηση των περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά να οφείλεται σε ένα νέο παθογόνο που κυκλοφορεί στην Κίνα. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η εμφάνιση ενός νέου στελέχους του βακτηρίου μυκόπλασμα που είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά πνευμονίας. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι ότι αυτή η περίοδος αυξημένης επίπτωσης της πνευμονίας από μυκόπλασμα συνδυάζεται με έξαρση άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Η απαίτηση εξηγήσεων από την Κίνα για την αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας σε παιδιά ξεκίνησε όταν ο ΠΟΥ έθεσε το θέμα. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει νέο παθογόνο, αλλά η αύξηση των επισκέψεων και νοσηλειών σχετιζόμενων με πνευμονία από μυκόπλασμα είναι εμφανής από τον περασμένο Μάιο. Επιπλέον, οι γιατροί αντιμετωπίζουν “περίεργα” συμπτώματα, όπως πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα και στη συνέχεια ανάπτυξη πνευμονικών οιδημάτων σε παιδιά.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας δεν πιστεύουν ότι υπάρχει διεθνής συναγερμός. Έχει καταγραφεί αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας από μυκόπλασμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κατά κύκλους κάθε λίγα χρόνια. Το μυκόπλασμα είναι ένα παθογόνο που είναι υπεύθυνο για μια άτυπη πνευμονία που σπάνια προκαλεί επιδημίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από αυτήν την πνευμονία χωρίς να χρειάζεται αντιβιοτικά.
Παρόλα αυτά, η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων αποτελεί τη φυσική συνέπεια των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον χειμώνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων της πανδημίας. Παρόλα αυτά, οι εικόνες από τα νοσοκομεία στην Κίνα και σε άλλες πόλεις προκαλούν ανησυχίες για το εάν το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυξημένο αριθμό ασθενών.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι η κρίση αυτή δεν αποτελεί διεθνή συναγερμό. Εάν πρόκειται για ένα παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει πανδημία, αναμένεται να πλήξει όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες. Επίσης, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πνευμονίας από μυκόπλασμα αναρρώνουν χωρίς περαιτέρω αντιβιοτική θεραπεία.
Παρά ταύτα, η αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας από μυκόπλασμα καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων σε ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να αγνοείται. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.