Συστατικά:
– 2 κιλά φρέσκα καστανάκια
– 1 κιλό ζάχαρη
– 1 λίτρο νερό
– 3 κουταλιές σούπας στυμμένο λεμόνι
– 1 κάψουλα βανίλιας
Τρόπος Εκτέλεσης:
1. Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τα καστανάκια. Αφαιρούμε το κάτω μέρος τους για να τα χαράξουμε.
2. Τοποθετούμε τα καστανάκια σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να τραβήξουν και να χαλάσουν ευκολότερα οι φλούδες τους.
3. Καθαρίζουμε προσεκτικά τα φλούδες των καστανακιών.
4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κάψουλα βανίλιας και ανακατεύουμε τα υλικά.
5. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα καστανάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
6. Για να ελέγξουμε αν έχουν πήξει τα καστανάκια, βάζουμε μια κουταλιά σε ένα μικρό πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει. Αν πήξει, τότε τα καστανάκια είναι έτοιμα.
7. Τέλος, ρίχνουμε το σιρόπι σε ένα πιατάκι και κατόπιν βράζουμε τα καστανάκια για ακόμη 2 λεπτά.
8. Αποσύρουμε από την εστία και περιμένουμε να κρυώσει προτού τα μεταφέρουμε σε βαζάκια.
Το εκπληκτικό αυτό γλυκό με καστανάκια μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του, ή να το συνοδεύσετε με μία σούπα βανίλια ή και με μια σφολιάτα. Είναι ένα γλυκό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τη γεύση του. Καλή απόλαυση!