2 Οκτωβρίου 2025

Νέες αποκαλύψεις: Τεχνητά γλυκαντικά και κατάθλιψη καρδιάς

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποκαλύπτει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυτών των ροφημάτων και την αύξηση της κολπικής μαρμαρυγής, μιας ακανόνιστης καρδιακής ρυθμολογίας που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Βάσει των ευρημάτων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν συχνά ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, όπως αναψυκτικά διαίτης, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές. Ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμη περισσότερο, φτάνοντας το 31%, για όσους συνδύαζαν την κατανάλωση με το κάπνισμα. Αντίθετα, οι πιο υγιεινές επιλογές, όπως η περιστασιακή κατανάλωση φυσικού χυμού φρούτων, συσχετίζονταν με 8% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ningjian Wang, επισημαίνει ότι αν και δεν μπορούν να γίνουν οριστικά συμπεράσματα, η έρευνα προσφέρει πολύτιμες ενδείξεις για το πιθανό αρνητικό αντίκτυπο των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία. Για τον λόγο αυτό, συνιστά να περιορίσουμε ή ακόμη και να αποφύγουμε την κατανάλωση αυτών των ποτών και να προτιμήσουμε υγιεινότερες επιλογές. Είναι σημαντικό να μην θεωρούμε τις τεχνητές γλυκαντικές ποτοποιίες ως υγιεινή εναλλακτική, καθώς μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας.

Παρόλο που η μελέτη προσφέρει συναρπαστικά αποτελέσματα, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι βασίζεται σε παρατηρησιακά δεδομένα και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επίδραση άλλων παραγόντων όπως η υπνική άπνοια, ο διαβήτης και η ανθυγιεινή διατροφή, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κατανάλωση νερού παραμένει η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση και προτείνουν να περιορίζουμε ή να αποφεύγουμε τέτοιου είδους ροφήματα, καθώς δεν ωφελούν την υγεία μας. Το να είμαστε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να επιλέγουμε υγιεινές επιλογές είναι το κλειδί για ένα υγιές μέλλον για την καρδιά μας.