2 Οκτωβρίου 2025

Νέες ποικιλίες πατάτας: Ποια κάνει για πουρέ, ποια για τηγάνι

Τελευταία Άρθρα

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Συχνά πυκνά βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες πατάτας στα μανάβικα. Ενώ καμία από αυτές δεν είναι ντόπια, σίγουρα κάποιες έχουν ξεχωρίσει για τις ιδιαίτερες γεύσεις και χρήσεις τους. Μία από αυτές είναι οι βιολογικές Yukon που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ψήσιμο όσο και για βρασμό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς τη φλούδα τους. Επίσης, στο Μποστάνι της περιοχής Παγκρατίου, μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη κοκκινόφλουδη ποικιλία πατάτας, η οποία είναι πολύ νόστιμη είτε βραστή είτε ψημένη. Επιπλέον, υπάρχει και μια μοβ ποικιλία πατάτας από το Κρανίδι, που έχει μια εντυπωσιακή λεμονάτη γεύση κατά το βράσιμο, αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί.

Πολλοί θεωρούν πως μια ποικιλία πατάτας είναι κατάλληλη για τηγάνισμα, ενώ άλλες όχι. Όμως, αυτό είναι ένας μύθος. Σύμφωνα με μια ιστορία που μαθαίνουμε από την πλατεία Μεσολογγίου, μια φιγούρα της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο έλεγε πως δεν αγοράζει ποτέ πατάτες χωρίς να τις κόψει και να τις μετρήσει με pHμετρο, ώστε να εξασφαλίσει ότι είναι ιδανικές για τηγάνισμα.

Επίσης, έχω ανακαλύψει δύο νέες ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται πρόσφατα στην Ελλάδα. Η μία είναι η Jelly, μια ρωσική ποικιλία που καλλιεργείται στον Όλυμπο. Έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άμυλο, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους. Η άλλη ποικιλία είναι η Agria, που έχει κίτρινο χρώμα και είναι ιδανική για το τηγάνισμα.

Η πιο κλασική ποικιλία πατάτας για εμάς, φυσικά, είναι η Σπούντα. Αυτή καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει διάφορα είδη, όπως η πατάτα-προϊόν του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, που είναι φημισμένες για την ποιότητά τους. Όμως, η αλήθεια είναι πως, αν δεν κάνουμε deep frying και δεν βράζουμε την πατάτα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη σημασία στην ποικιλία. Όλες οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τηγάνι, αρκεί να εμπιστευόμαστε τον μανάβη μας.

Ένα εύκολο κόλπο για να δούμε αν μια πατάτα είναι κατάλληλη για τηγάνισμα είναι να την κόψουμε στη μέση και να πιέσουμε τα δύο κομμάτια. Αν κολλήσουν μεταξύ τους και δεν πέφτουν εύκολα, τότε αυτή η πατάτα έχει το άμυλο που χρειάζεται για το τηγάνισμα. Οπότε, μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρούμε έναν μανάβη που εμπιστευόμαστε και γνωρίζει την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει.