22 Μαρτίου 2025

Νέες ποικιλίες πατάτας: Ποια κάνει για πουρέ, ποια για τηγάνι

Τελευταία Άρθρα

Νέα εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο, ευθύνοντας για πάνω από 300.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Παρόλο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ενισχύει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Μια νέα ελπίδα για την προστασία και ασφάλεια μας”

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια σπουδαία στιγμή στη μάχη κατά του κορωνοϊού καθώς ο επιφανής καθηγητής λοιμοξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμβολιάστηκε με το

Το Νοσοκομείο που εξαφάνισε τον χρόνο αναμονής στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία

Μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων έχει γίνει πραγματικότητα, ανταποκρινόμενα στα έκκλησης του Υπουργείου Υγείας για μετ

Ξεπερνώντας την παχυσαρκία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της

Η παχυσαρκία έχει γίνει πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, και η ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις είναι επιτακτική. Η χειρουργική παρέχει μια ανεκτίμητη συμβολή

Είσαι 20 και single; Η μοναξιά σου μπορεί να είναι ευεργετική, λένε οι επιστήμονες

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ολλανδικό Διεπιστημονικό Δημογραφικό Ινστιτούτο φέρνει καλά νέα για τους νέους που βρίσκονται σε μοναχική κατάστασ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Συχνά πυκνά βρισκόμαστε μπροστά σε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες πατάτας στα μανάβικα. Ενώ καμία από αυτές δεν είναι ντόπια, σίγουρα κάποιες έχουν ξεχωρίσει για τις ιδιαίτερες γεύσεις και χρήσεις τους. Μία από αυτές είναι οι βιολογικές Yukon που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ψήσιμο όσο και για βρασμό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν με ή χωρίς τη φλούδα τους. Επίσης, στο Μποστάνι της περιοχής Παγκρατίου, μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη κοκκινόφλουδη ποικιλία πατάτας, η οποία είναι πολύ νόστιμη είτε βραστή είτε ψημένη. Επιπλέον, υπάρχει και μια μοβ ποικιλία πατάτας από το Κρανίδι, που έχει μια εντυπωσιακή λεμονάτη γεύση κατά το βράσιμο, αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί.

Πολλοί θεωρούν πως μια ποικιλία πατάτας είναι κατάλληλη για τηγάνισμα, ενώ άλλες όχι. Όμως, αυτό είναι ένας μύθος. Σύμφωνα με μια ιστορία που μαθαίνουμε από την πλατεία Μεσολογγίου, μια φιγούρα της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο έλεγε πως δεν αγοράζει ποτέ πατάτες χωρίς να τις κόψει και να τις μετρήσει με pHμετρο, ώστε να εξασφαλίσει ότι είναι ιδανικές για τηγάνισμα.

Επίσης, έχω ανακαλύψει δύο νέες ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται πρόσφατα στην Ελλάδα. Η μία είναι η Jelly, μια ρωσική ποικιλία που καλλιεργείται στον Όλυμπο. Έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άμυλο, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους. Η άλλη ποικιλία είναι η Agria, που έχει κίτρινο χρώμα και είναι ιδανική για το τηγάνισμα.

Η πιο κλασική ποικιλία πατάτας για εμάς, φυσικά, είναι η Σπούντα. Αυτή καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει διάφορα είδη, όπως η πατάτα-προϊόν του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, που είναι φημισμένες για την ποιότητά τους. Όμως, η αλήθεια είναι πως, αν δεν κάνουμε deep frying και δεν βράζουμε την πατάτα, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη σημασία στην ποικιλία. Όλες οι πατάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τηγάνι, αρκεί να εμπιστευόμαστε τον μανάβη μας.

Ένα εύκολο κόλπο για να δούμε αν μια πατάτα είναι κατάλληλη για τηγάνισμα είναι να την κόψουμε στη μέση και να πιέσουμε τα δύο κομμάτια. Αν κολλήσουν μεταξύ τους και δεν πέφτουν εύκολα, τότε αυτή η πατάτα έχει το άμυλο που χρειάζεται για το τηγάνισμα. Οπότε, μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρούμε έναν μανάβη που εμπιστευόμαστε και γνωρίζει την ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει.