4 Δεκεμβρίου 2025

Νέες προειδοποιήσεις για τον σταφυλόκοκκο – Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έθεσε το «καμπανάκι» για τον σταφυλόκοκκο και αναφέρθηκε σε τοπικές πηγές μόλυνσης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τα παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λοίμωξη από τον σταφυλόκοκκο αν και σπάνια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, παρουσιάζει κινδύνους για μικρά παιδιά και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ασθένειες.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤNews, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του σταφυλόκοκκου και διευκρίνισε ότι η λοίμωξη προκαλείται από την παραγωγή μιας εντεροτοξίνης από τον μικροοργανισμό. Αυτή η τοξίνη ευθύνεται για την εμφάνιση τροφικών δηλητηριάσεων, δηλαδή γαστρεντερίτιδων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η μετάδοση του σταφυλόκοκκου γίνεται κυρίως μέσω τροφίμων που σχετίζονται με γάλα, μαγιονέζες, συντηρημένα κρέατα και άλλα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από υπολείμματα στα χέρια. Ο σταφυλόκοκκος κατοικεί συχνά στα χέρια και στη μύτη μας, κάτι που τον καθιστά επικίνδυνο αν δεν τηρούνται σωστά οι υγειονομικές προφυλάξεις. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η καλή παρασκευή των τροφίμων, η σωστή τους αποθήκευση στο ψυγείο και η αποφυγή να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δυο έως τρεις ώρες. Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης των εταιρειών που εμπλέκονται στην παρασκευή τροφίμων με ISO, για να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Η παρουσίαση αυτών των προβληματισμών και προειδοποιήσεων από τον κ. Τζανάκη είναι σημαντική για να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους της μόλυνσης από τον σταφυλόκοκκο. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των σωστών υγειονομικών προδιαγραφών και της υγιεινής τρόπου ζωής για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να διασφαλίσουμε την καλή τους υγεία.