2 Οκτωβρίου 2025

Νέες προειδοποιήσεις για τον σταφυλόκοκκο – Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έθεσε το «καμπανάκι» για τον σταφυλόκοκκο και αναφέρθηκε σε τοπικές πηγές μόλυνσης και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τα παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η λοίμωξη από τον σταφυλόκοκκο αν και σπάνια έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, παρουσιάζει κινδύνους για μικρά παιδιά και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ασθένειες.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤNews, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του σταφυλόκοκκου και διευκρίνισε ότι η λοίμωξη προκαλείται από την παραγωγή μιας εντεροτοξίνης από τον μικροοργανισμό. Αυτή η τοξίνη ευθύνεται για την εμφάνιση τροφικών δηλητηριάσεων, δηλαδή γαστρεντερίτιδων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Η μετάδοση του σταφυλόκοκκου γίνεται κυρίως μέσω τροφίμων που σχετίζονται με γάλα, μαγιονέζες, συντηρημένα κρέατα και άλλα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από υπολείμματα στα χέρια. Ο σταφυλόκοκκος κατοικεί συχνά στα χέρια και στη μύτη μας, κάτι που τον καθιστά επικίνδυνο αν δεν τηρούνται σωστά οι υγειονομικές προφυλάξεις. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η καλή παρασκευή των τροφίμων, η σωστή τους αποθήκευση στο ψυγείο και η αποφυγή να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δυο έως τρεις ώρες. Επιπλέον, ο κ. Τζανάκης τόνισε τη σημασία της πιστοποίησης των εταιρειών που εμπλέκονται στην παρασκευή τροφίμων με ISO, για να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Η παρουσίαση αυτών των προβληματισμών και προειδοποιήσεων από τον κ. Τζανάκη είναι σημαντική για να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους της μόλυνσης από τον σταφυλόκοκκο. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των σωστών υγειονομικών προδιαγραφών και της υγιεινής τρόπου ζωής για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να διασφαλίσουμε την καλή τους υγεία.