Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια σύνθετη, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα μάτια. Απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα και να οδηγήσει σε σωματική αναπηρία, ειδικά στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής. Τα πολυάριθμα επιστημονικά ανακαλύπτοντα στον τομέα της νευρολογίας, της ανοσολογίας και της μαγνητικής τομογραφίας έχουν επιτρέψει σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της νόσου.
Ο αυτοάνοσος μηχανισμός της πολλαπλής σκλήρυνσης επηρεάζει τη μυελίνη, την ουσία που προστατεύει τα νεύρα και επιτρέπει τη μετάδοση των νευρολογικών σημάτων. Με την καταστροφή της μυελίνης, σχηματίζεται ουλώδης ιστός και οι νευρικά σήματα δεν μεταδίδονται σωστά. Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 20-40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα ή αργότερα. Επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες και έχει κληρονομική συνιστώσα. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικής αξιολόγησης, ενισχυμένης με μαγνητική τομογραφία και αιματολογικές εξετάσεις.
Η πολλαπλή σκλήρυνση διακρίνεται σε τέσσερις “τυπικές” και δύο “άτυπες” μορφές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. Η αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και επαγγελματιών υγείας, καθώς επηρεάζει ποικίλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση των υποτροπών και της επιδείνωσης της νόσου, στη διατήρηση της ποιότητας ζωής και στη διατήρηση της γονιμότητας των ασθενών. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ενέσεις, φάρμακα και εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία.
Η προσαρμογή της θεραπείας γίνεται απολύτως εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο και τα συμπτώματα της νόσου. Παράλληλα, σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης έχει η ομάδα εξειδικευμένων γιατρών και επαγγελματιών υγείας στο Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης & Ειδικών Νευρολογικών Θεραπειών του Metropolitan Hospital, όπου εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και παρέχονται εξειδικευμένες θεραπείες για την νόσο.
Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλεί ποικίλα συμπτώματα και δυσκολίες, αλλά η εξατομικευμένη θεραπεία και ο σωστός χειρισμός μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.