Το CultureNow σε βγάζει από τη δύσκολη θέση και σου προτείνει νέες επιλογές βιβλίων για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Με λίγη τύχη (και ίσως μια κάρτα αλλαγής καλού – κακού) ελπίζουμε τα παρακάτω αναγνώσματα να γίνουν τα πιο επιτυχημένα δώρα της χρονιάς! Λίγο νωρίτερα είχαμε κάνει προτάσεις με έξι ιδιαίτερα βιβλία – ιδανικά για δώρα – αλλά και για προσωπική “κατανάλωση”. Τώρα, λοιπόν, ακολουθούν πέντε ολοκαίνουργιες προτάσεις βιβλίων για να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας.
Τύπος 1
– Στο πρόγραμμα των διακοπών διακοπές εντάσσει πάντα χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
– Είχε λατρέψει το «Νησί»
– Του/Της αρέσει το μυστήριο
[Τίτλοςυ: “Ανακαλύπτοντας την κρυμμένη ιστορία: Προτάσεις βιβλίων για λάτρεις της αρχαιολογίας και του μυστηρίου”]
Το νέο μυθιστόρημα “Το Ειδώλιο” της Victoria Hislop (Βικτόρια Χίσλοπ), προσφέρει μια συναρπαστική αναζήτηση στο παρελθόν και την αρχαιολογία. Η Χέλενα κληρονομεί το διαμέρισμα των παππούδων της στην Αθήνα και ανακαλύπτει έναν θησαυρό αντικειμένων και αρχαιοτήτων. Η ιστορία αποκαλύπτει την περίοδο της χούντας και τον ρόλο που έπαιξε ο παππούς της. Ποια ήταν η τιμή που πλήρωσε για να συγκεντρώσει αυτόν τον θησαυρό;
Τύπος 2
– Τον/την γοητεύουν παραμυθικές ιστορίες με χρονοταξιδευτές
– Έχει εκφράσει την προτίμηση για σχετικά σύντομα αναγνώσματα
– Θα ήθελε να επισκεφτεί την Ιαπωνία
– Συχνάζει σε ατμοσφαιρικά καφέ
[Τίτλος άρθρου: “Ένα ταξίδι στο χρόνο: Προτάσεις βιβλίων για φίλους των παραμυθικών ιστοριών και χρονοταξιδευτών”]
Το βιβλίο “Πριν κρυώσει ο καφές” του Ιάπωνα συγγραφέα Toshikazu Kawaguchi (Τοσικάζου Καβαγκούτσι), μας ταξιδεύει σε ένα μικρό καφέ στο Τόκιο. Αυτό το μαγαζί σερβίρει καλοψημένο καφέ εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια και προσφέρει στους πελάτες του τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο. Τέσσερα άτομα επισκέπτονται το καφέ με διάφορους λόγους και προσδοκίες και ζουν μοναδικές εμπειρίες. Πότε προκαλούν επανάσταση, πότε αποκαλύπτουν μυστικά και πότε μάθαινουν να εκτιμούν τη στιγμή.
Τύπος 3
– Λατρεύει τις ερωτικές ιστορίες
– Ενδιαφέρεται για τη μαγειρική – πάντα πειραματίζεται στην κουζίνα
– Στα βιβλία ψάχνει τη συντροφιά και το γέλιο
– Είναι λάτρης του μαγικού ρεαλισμού
[Τίτλος άρθρου: “Η γεύση της αγάπης: Προτάσεις βιβλίων για λάτρεις της ερωτικής λογοτεχνίας και της μαγειρικής”]
Το μυθιστόρημα “Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα” της Laura Esquivel (Λάουρα Εσκιβέλ) προσφέρει μια ιδιαίτερη ανάμειξη γαστρονομίας και μαγικού ρεαλισμού. Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή της Τίτα, μιας γυναίκας που ανακαλύπτει την αγάπη μέσα από τα μαγειρικά της πιάτα. Το βιβλίο θα σας μαγέψει με τις αισθήσεις και τις συναισθηματικές εμπειρίες που μεταδίδονται μέσα από τις γεύσεις.
Τύπος 4
– Διαρκώς ψάχνει το ιδανικό βιβλίο για το μετρό (ελαφρύ, που να τον/την κρατάει, που να μπορεί να το αφήσει & να το ξαναπιάσει χωρίς να χαθεί η συνοχή)
– Στα βιβλιοπωλεία πηγαίνει πρώτα στα ράφια με την ποίηση
– Όνειρό της/του να έχει διαβάσει κάτι από συγγραφείς από όλα τα μέρη του κόσμου
[Τίτλος άρθρου: “Ταξίδι με τις λέξεις: Προτάσεις βιβλίων για βιβλιόφιλους που αναζητούν ελαφριά ανάγνωση”]
Η ανθολογία ποιημάτων “Γυμνή σαν μαχαίρι” παρουσιάζει μια συλλογή από έργα των Ιρανών ποιητριών από τον 10ο αιώνα έως τις μέρες μας. Αυτό το αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιρανικού ποιητικού κόσμου μας προσφέρει μια εμβάθυνση στην κουλτούρα και την ιστορία τους. Μέσα από τα ποιήματά τους, οι ποιήτριες εκφράζουν την αγάπη, την αγωνία, την ελπίδα και την αγανάκτηση, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές τους καταστάσεις και αναδεικνύοντας τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.
Τύπος 5
– Λέει τώρα στις γιορτές να κάνει ένα διάλλειμα από τη μυθοπλασία
– Ενίοτε επιλέγει να διαβάσει Φιλολογικές Μελέτες
– Την / τον ενδιαφέρει το έμφυλο ζήτημα και η γυναικεία αναπαράσταση στην λογοτεχνία
[Τίτλος άρθρου: “Λογοτεχνία για πνεύματα ανοιχτά: Προτάσεις βιβλίων για λάτρεις της γνώσης και του φεμινιστικού λόγου”]
Το βιβλίο “Μίλα, Πηνελόπη!” της Αγγέλας Καστρινάκη εξετάζει τις μεταμορφώσεις και την ποικιλία της μυθικής ηρωίδας Πηνελόπη στην λογοτεχνία. Αυτό το φιλολογικό βιβλίο ερευνά τον ρόλο της Πηνελόπης στην κοινωνία και τις αντιλήψεις σχετικά με τον γάμο και τον έρωτα. Ακολουθείται η πορεία της Πηνελόπης από την ομηρική εποχή έως τις μέρες μας, αποκαλύπτοντας την εξέλιξη της γυναικείας θέσης και τον αγώνα για ισότητα των φύλων.
Photo Credit: Andreea Radu, via UnSplash