9 Μαΐου 2025

Νέοι τρόποι προστασίας από τον πρόωρο τοκετό και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει

Τελευταία Άρθρα

Νέοι τρόποι προστασίας από τον πρόωρο τοκετό και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει

Πρόωρος τοκετός είναι όταν ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αφορά το 8% των κυήσεων. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα α

Από τον κορυφαίο ψυχοθεραπευτή του κόσμου: 20 κανόνες για μια αλλαγή ζωής που θα σε εκπλήξει”

Η ευτυχία μπορεί να μην έχει ένα μοναδικό μυστικό που να αφορά τους πάντες, αλλά ο κορυφαίος ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, Michail Litvak, έχει δώσει ορισμένε

Νέες διατάξεις για τις απουσίες λόγω ιογενών λοιμώξεων στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε νέες οδηγίες σχετικά με τις απουσίες λόγω ιογενών λοιμώξεων, προσφέροντας μια ευκαιρία ανακούφισης σε μαθητές και γονείς. Σύ

Ψυχολογικός τρόμος στην εικονική πραγματικότητα: Η σκοτεινή πλευρά του Metaverse

Σεξουαλική επίθεση - Metaverse: Βιασμός στην εικονική πραγματικότητα, αληθινό τραύμα στην ψυχή του παιδιού *Γράφει η Ζωή Σιούτη, M.Sc. & M.Ed., Κλινική και Σ

Πατέρας: Πώς να δημιουργήσετε σύνδεση με το μωρό σας

Δημιουργώντας έναν δεσμό με το μωρό σας είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ενισχύσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του. Ανεξαρτήτως αν είστε ένας νέος πατέρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρόωρος τοκετός είναι όταν ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αφορά το 8% των κυήσεων. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγκυμοσύνης, καθώς είναι συνήθης αιτία νεογνικών θανάτων και νεογνικής νοσηρότητας.

Όταν μιλάμε για πρόωρο τοκετό, εννοούμε ότι το νεογνό γεννιέται πριν την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τα πρόωρα μωρά έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, η βρογχοπνευμονική δυσπλασία, ο ανοιχτός βοτάλειος πόρος, η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, η υπερχολερυθριναιμία, η άπνοια, η νεφροπάθεια, η εγκεφαλική αιμορραγία, η σηψαιμία, η κώφωση, η τύφλωση, οι σπασμοί, η διανοητική υστέρηση και άλλες.

Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως η ρήξη των υμενίων, η ανεπάρκεια τραχήλου, οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, η υπερδιάταση της μήτρας, οι εμβρυϊκές ανωμαλίες, οι παθήσεις της μητέρας και άλλες. Επίσης, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως ο υποσιτισμός και η χρήση ναρκωτικών αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η διάγνωση του πρόωρου τοκετού δεν είναι εύκολη και απαιτεί την εκτίμηση πολλών κριτηρίων. Τα κύρια κριτήρια είναι η ηλικία της εγκυμοσύνης, η συχνότητα και διάρκεια των συσπάσεων, η κατάσταση του τραχήλου και η κατάσταση των εμβρυικών υμενών.

Η θεραπεία του πρόωρου τοκετού είναι σύνθετη και περιλαμβάνει κολπικό ξεκούρασης, χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τον τοκετό και προστασία του νεογνού με φάρμακα όπως η βιταμίνη Κ. Η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε εγκυμονούσα, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν παθολογικές καταστάσεις που απαγορεύουν την χορήγηση αγωγής.

Όταν ο τοκετός είναι αναπόφευκτος, οι γυναίκες που βρίσκονται στις 26 εβδομάδες κύησης και παρακάτω θα πρέπει να υποβληθούν σε κολπικό τοκετό, ενώ οι γυναίκες που βρίσκονται πάνω από τις 26 εβδομάδες και το μωρό έχει βάρος κάτω από 1.500 γραμμάρια θα υποβληθούν σε καισαρική τομή. Σε περιπτώσεις που το μωρό έχει βάρος άνω των 1.500 γραμμαρίων, μπορεί να γίνει φυσιολογικός τοκετός, εκτός αν υπάρχουν ισχιακές προβολές.

Για να προληφθεί ο πρόωρος τοκετός είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της εγκύου, όπως η επιλογή ενός υγιούς τρόπου ζωής, η κατάλληλη διατροφή, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, και η τήρηση των οδηγιών του γυναικολόγου.

Προσφέροντας έγκυες μια σωστή περίθαλψη και την απαραίτητη υποστήριξη, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και να προστατευθούν η μητέρα και το νεογνό από τυχόν επιπλοκές. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ζωής που απαιτεί ειδική προσοχή και φροντίδα, και η έγκυες γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και υπηρεσίες.